Dakkapel 7 meter breed plaatsen?

Dakkapel 7 meter: info & kosten 2024

Wilt u een dakkapel van 7 meter breed laten plaatsen? Dakkapellen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten breedtes. Een smalle dakkapel van 1 tot 3 meter is ideaal voor het gebruik van 1 kamer. Wilt u liever meerdere kamers uitbreiden dan is een dakkapel van 4 tot 10 meter juist een goede keuze. U kunt een brede dakkapel zelfs delen met de buren om zo de kosten te splitten!

Op deze pagina leest u meer over dakkapellen van 7 meter breed. U vindt hier informatie over de kosten, de vele mogelijkheden, de materialen en de indeling. Tot slot leggen we u uit in welke situatie u het beste kunt kiezen voor een dakkapel van 7 meter breed.

Benieuwd naar de kosten van een dakkapel van 7 meter?

Vergelijk offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten.

Kosten dakkapel 7 meter inclusief montage

De kosten van een dakkapel van 7 meter inclusief montage liggen gemiddeld tussen de €7.200,- en €8.200,-. Een dakkapel van 7 meter breed onderscheidt zich door de aanwezigheid van 2 raamkozijnen en 3 draairamen. De variatie in breedtemaat wordt gerealiseerd door het raamkozijn groter of kleiner te maken. Zo wordt ervoor gezorgd dat elke dakkapel altijd perfect op maat is.

De prijs is opgebouwd uit vier componenten:

 • het materiaal (45%)
 • arbeidskosten (30%)
 • aanschaf van kozijnen (20%)
 • verwijderingskosten (5%)

In het bovenstaande voorbeeld gaan we uit van kunststof kozijnen. De verhouding kan wat verschuiven afhankelijk van het gekozen materiaal.

Kosten dakkapel 7 meter 2024 [tabel]

Type dakkapel Gemiddelde kostprijs
Houten dakkapel 7 meter Vanaf gemiddeld 7.800 euro
Kunststof dakkapel 7 meter Vanaf gemiddeld 7.200 euro
Keralit dakkapel 7 meter Vanaf gemiddeld 7.500 euro

* Prijsindicatie dakkapel inclusief montage, incl. btw.

Dakkapel 7 meter breed: inzicht in de de mogelijkheden

Bij een dakkapel van 7 meter breed zijn er tal van mogelijkheden. Hoeveel ramen en kozijnen wilt u bijvoorbeeld in de dakkapel? En hoe wilt u de dakkapel gaan indelen? Verspreidt over meerdere kamers op de verdieping of toch liever één kamer uitbreiden?

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden die u heeft als u een dakkapel van 7 meter laat plaatsen.

Dakkapel 7 meter

1. Maatwerk of prefab dakkapel 7 meter?

Eén van de eerste keuzes die u maakt is de keuze voor een maatwerk of prefab dakkapel van 7 meter. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

 • Prefab dakkapellen van 7 meter zijn goedkoop in prijs omdat ze in de fabriek gemaakt worden. Vervolgens worden ze in één deel het dak opgetild. Ze worden dus in één dag geplaatst. Daar staat tegenover dat het altijd een dakkapel is met een plat dak en met standaard afmetingen.
 • Maatwerk dakkapellen van 7 meter worden ter plekke op het dak gebouwd. U heeft veel meer keuzemogelijkheden, zoals een dakkapel met een schuin dak, kozijnen op maat of zelfs ronde ramen. Een nadeel is dat de bouw meer tijd in beslag neemt en dat de kosten hoger uitvallen.

2. Welke materialen bij 7 meter breedte

U kunt dakkapellen van 7 meter kopen in verschillende materialen. De goedkoopste optie is kunststof, zeker als deze prefab is. Kunststof is ook verkrijgbaar in een mooie houtlook, waardoor het op een afstand net een klassieke houten dakkapel lijkt. Hierdoor is kunststof geschikt voor moderne én klassieke woningen. Bijkomend voordeel is dat het weinig onderhoud nodig heeft!

Wilt u toch meer die authentieke uitstraling, kies dan voor een houten dakkapel. Ook houten dakkapellen worden gemaakt van 1 tot 10 meter breed en zijn dus geschikt voor elke breedte. Wel heeft het iets meer onderhoud nodig en is het belangrijk om het schilderwerk op houten dakkapellen van 7 meter goed bij te houden.

Andere materialen waar u voor kunt kiezen zijn zink en koper: deze geven de dakkapel een prachtige luxe uitstraling, maar door de hogere kostprijs is dit niet voor iedereen een geschikte keuze. Meer informatie over een zinken dakkapel.

Polyester dakkapellen, ook een type kunststof, worden in een mal gegoten en bestaan daardoor uit één stuk. Hoewel de exacte afmetingen verschillen per dakkapelbedrijf, worden ze over het algemeen gemaakt tot een breedte van slechts 3 meter.

3. Indeling van dakkapellen van 7 meter breed

Als u weet hoe breed uw dakkapellen worden, is het belangrijk om na te denken over de indeling. Bij een dakkapel van 1 meter breed kunt u bijvoorbeeld kiezen voor één raam, maar is het ook mogelijk om twee smalle kozijnen te plaatsen.

Hoe breder de dakkapel is, des te groter het aantal mogelijkheden!

Zo bestaat een dakkapel van 5 meter breed vaak uit twee vaste ramen en twee draaikiepramen, maar is het ook mogelijk om hier drie draaikiepramen van te maken.

Natuurlijk is het ook mogelijk om, afhankelijk van de breedte van een dakkapel, de ruimte ook te verspreiden over meerdere kamers op dezelfde verdieping. In de tabel hieronder vindt u de vele mogelijkheden.

Breedte (m) Kozijn Indeling Kamerverdeling
1 Enkel kozijn 1 slaapkamer
2 Enkel of Dubbel kozijn 1 slaapkamer / 2 kleine kamers
3 Dubbel kozijn 1 slaapkamer / 2 kamers
4 Dubbel kozijn 1 slaapkamer / 2 kamers
5 Dubbel kozijn 2 slaapkamers / studeerkamer
6 Meerdere kozijnen 2 slaapkamers / badkamer
7 Meerdere kozijnen 2 slaapkamers / badkamer / studeerkamer
8 Meerdere kozijnen 3 slaapkamers / badkamer
9 Meerdere kozijnen 3 slaapkamers / 2 badkamers
10 Meerdere kozijnen 3 slaapkamers / 2 badkamers / studeerkamer

4. Overige opties bij dakkapellen

Tot slot kunt u bij een dakkapel van 7 meter breed ook kiezen voor een aantal extra opties. Deze verhogen het comfort en het gebruikersgemak van de dakkapel. Dit zijn een paar van de belangrijkste mogelijkheden:

 • Elektrische screens of andere zonwering: om inkijk te voorkomen en de temperatuur binnen koel te houden in de zomer.
 • Vliegenhorren: deze horren staan voor het raam, zodat u deze gewoon kunt openen zonder dat er insecten naar binnen komen.
 • Elektrische rolluiken: deze geven uw dakkapel extra isolatie, geluidsdemping én veiligheid.
 • Ingebouwde verlichting: denk aan spotjes bovenin de dakkapel. Zo hoeft u zelf geen verlichting meer te installeren en zijn de lampen netjes weggewerkt.
 • Extra opbergruimte: in de afwerking van uw dakkapel van 7 meter breed, kan de vakman nog extra opbergruimte creëren door middel van schotten.
 • Extra stopcontacten: u kunt zelf kiezen op welke locatie de stopcontacten komen te zitten.

dakkapel 7 meter plaatsen

Dakkapel 7 meter plaatsen: werkwijze

Gelukkig neemt het plaatsen van een dakkapel van 7 meter niet heel veel tijd in beslag. Tenminste, wanneer het gaat om een prefab dakkapel. Wanneer het gaat om maatwerk moet u rekening houden met iets meer tijd. Een prefab dakkapel is vaak in 1 dag geplaatst. Soms is een extra dak nodig voor de afwerking aan de binnenkant.

Bij een maatwerk dakkapel duurt het iets langer. De dakdekkers maken een uitsparing in het dak, verleggen de spanten als dat nodig is en bouwen de dakkapel dan zelf op. Dit kan tot ongeveer 1 werkweek in beslag nemen. Hoewel de uitsparing in het dak altijd netjes wordt afgedicht tussen de werkzaamheden door, is het verstandig om dit zo veel mogelijk te doen in de zomer als het droog is.

Hieronder beschrijven we de werkwijze voor het plaatsen van een prefab dakkapel van 7 meter.

In de ochtend
De vakmannen beginnen met het maken van een uitsparing. Het is handig als u hiervoor de kamers aan de binnenkant van het dak al heeft leeggehaald, zodat zij direct aan de slag kunnen. Ze verwijderen dakpannen, het onderdak en eventuele dakisolatie. Eventueel brengen ze nieuwe kepers en gordingen aan als zij een stuk van de draagconstructie moeten verwijderen. Zo blijft de draagkracht van het dak gelijk!

In de middag
In de middag arriveert de kraan met de dakkapel. Deze tilt de prefab dakkapel van 7 meter breed in één keer op het dak. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is rondom uw woning, zodat de kraan veilig op z’n plek kan staan. Vraag eventueel uw buren bijvoorbeeld voorafgaand aan de dag om de auto’s op straat ergens anders neer te zetten.

De dakdekkers geleiden de dakkapel naar de juiste plek en zetten deze in razend tempo vast, zodat de kraan weer kan vertrekken.

In de namiddag
De rest van de dag zijn de vakmannen bezig met de aansluiting van de dakkapel op het dak. Deze moet wind- en waterdicht zijn en voorzien zijn van loodslabben. Ook voeren ze eventueel de afwerking aan de binnenkant uit, zoals het plaatsen van schotten of elektriciteit. Meestal is een prefab dakkapel van 7 meter in één dag geplaatst.

Heb ik een vergunning nodig?

Of u een vergunning nodig hebt voor een dakkapel, hangt af van de locatie en de afmetingen van de dakkapel.

U mag aan de achterkant en de zijkant van uw woning zonder vergunning een dakkapel plaatsen. Mits u hierbij voldoet aan een aantal voorwaarden.

 • De dakkapel heeft een plat dak
 • De dakkapel heeft een maximale hoogte van 175 centimeter
 • De zijkanten, bovenkant en onderkant is minimaal 50 centimeter van de dakrand

Of u ook een dakkapel van 7 mag plaatsen zonder vergunning, hangt dus deels af van hoeveel ruimte u op het dak heeft.

Zijn er subsidies voor dakkapellen van 7 meter?

Nee, helaas: er zijn op dit moment geen landelijke subsidies voor het plaatsen van een dakkapel van 7 meter. U krijgt ook geen subsidie voor de isolatie in de dakkapel of de isolerende beglazing van de dakkapel.

Waarom kiezen voor een dakkapel van 7 meter breed?

Twijfelt u nog over een dakkapel van 7 meter? Hieronder geven we de belangrijkste redenen om hier toch voor te kiezen.

 • Dakkapel van 1 meter: hiermee bespaart u ruimte en creëert u toch extra lichtinval. Als er maar weinig ruimte is kan een dakkapel van 1 meter breed een wereld van verschil maken.
 • Dakkapel van 2 meter: 2 meter zorgt voor extra functionele ruimte in huis. Hiermee creëert u een comfortabele studeerkamer, speelruimte voor kinderen of zelfs slaapkamer.
 • Dakkapel van 3 meter: dit is voldoende om een volwaardige kamer uit te breiden. De extra lichtinval zorgt bovendien voor een beter humeur en een betere productiviteit in de kamer.
 • Dakkapel van 4 meter: 4 meter breedte zorgt voor nog meer leefruimte. Het is ook mogelijk deze te verspreiden over meerdere kleine kamers waardoor u twee kamers uitbreidt.
 • Dakkapel van 5 meter: voor extra luxe is een dakkapel van 5 meter breed een goede keuze. Voldoende opties voor de indeling, zoals een master suite in huis met een eigen badkamer of zelfs een home gym!
 • Dakkapel van 6+ meter: grotere dakkapellen zijn echt een grote uitbreiding aan uw woning. Hiermee kunt u meerdere kamers creëren en kan er op de bovenverdieping zelfs een volwaardige woonkamer ontstaan.

Besparen op dakkapel van 7 meter breed? Gratis offertes!

Wilt u binnenkort een dakkapel van 7 meter laten plaatsen? Daar krijgt u geen spijt van. De extra lichtinval en ruimte in huis zijn goed voor uw humeur en productiviteit. Bovendien stijgt het huis in waarde én heeft u een hoger wooncomfort. Nog op zoek naar een vakman?

Maak dan gratis gebruik van onze offerteservice. U ontvangt zo snel mogelijk meerdere offertes van experts in uw regio. U kunt deze zelf vergelijken en zo kiezen voor het beste aanbod. Uw besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!