Soorten dakkapellen
Creëer meer licht en ruimte in uw woning met dakkapellen! U heeft de keuze uit verschillende soorten dakkapellen. Bijvoorbeeld een traditioneel geplaatste dakkapel van hout met een schuin dak of een prefab-model met plat dak. In een aantal gevallen heeft u een vergunning nodig voor het plaatsen van dakkapellen. Wij vertellen u hier meer over op deze pagina.
Op deze pagina leest u ook meer over de verschillende soorten dakkapellen en de soorten materialen. Daarnaast geven we u een indicatie over de gemiddelde kosten van de modellen dakkapellen. Wilt u een nieuwe dakkapel laten monteren? Vul dan het offerteformulier in. U ontvangt spoedig een aantal scherp geprijsde offertes van specialisten uit de omgeving. Vergelijk en bespaar! Deze offertedienst is geheel gratis en vrijblijvend.
Prefab of traditioneel?
Wanneer u een nieuwe dakkapel gaat kopen heeft u de keuze uit prefab dakkapellen of op maat gemaakte dakkapellen. Deze worden ook wel traditionele dakkapellen genoemd. Het voordeel van een prefab model is dat de prijs een stuk lager ligt, maar u kunt de dakkapel niet helemaal aanpassen naar uw eigen wensen en eisen. Dat is wel mogelijk met traditioneel bouwen. De dakkapellen worden namelijk opgebouwd op uw dak. Er zijn dan veel aanpassingen en afwijkende maten mogelijk.
Soorten modellen: de voorbeelden
Er zijn vele soorten modellen. Eén van de meeste bekende soorten zijn dakkapellen met een plat dak, maar wist u dat er ook soorten met een schuin dak of een puntdak zijn? Heeft u een rieten dak? Dan is het mooi om de dakkapellen ook te bekleden met riet. Dit geeft meer samenhang en de dakkapellen worden dan één onderdeel met het dak. U kunt zelfs een dubbele dakkapel laten plaatsen, of een model met een balkon! Lees verder over de voorbeelden van de soorten modellen.
Dakkapel met plat dak
Een dakkapel met een plat dak is het meest geplaatste model. Eén van de grootste voordelen van dit daktype is dat u deze in de meeste gevallen vergunningsvrij mag plaatsen. De bekleding bestaat meestal uit bitumen. Er zijn zowel prefab als traditionele modellen verkrijgbaar met platte daken.
U heeft de keuze uit allerlei soorten materiaal. Het is niet nodig om grote aanpassingen te doen aan de dakconstructie. De montagekosten liggen hierdoor een stuk lager dan bij een schuin dak.
Dakkapel met schuin dak
Bij een dakkapel met een schuin dak, ook wel sleepdakkapel genoemd, is de rand van de dakkapel relatief hoog op het dak geplaatst. Voor de plaatsing van dit model is een groter gat in de dakconstructie nodig, de kostprijzen liggen daarom iets hoger.
Het voordeel ten opzichte van platte daken is dat het regenwater sneller van het schuine dak stroomt en er minder bladeren en ander vuil op blijven liggen. Daarom heeft een schuin dak minder onderhoud nodig en is de kans op lekkage door stilstaand water kleiner. De dakbedekking van een schuin dak bestaat meestal uit dakpannen en deze gaan zeer lang mee.
Dakkapel met puntdak
Een traditioneel of prefab dakkapel met een puntdak geeft een authentieke en karakteristieke uitstraling. Een puntdak past zowel bij oudere woningen als nieuwbouwwoningen. De vorm bevordert de afwatering van het regenwater.
Meestal worden dakkapellen met een puntdak bekleed met dakpannen. Het is zelfs mogelijk om de dakpannen van uw zadeldak te hergebruiken om te besparen op de totaalprijs.
Ook bekleding met riet of zink is een optie. Het nadeel van dit model met puntdak is dat de kostprijzen hoger liggen.
Dakkapel met rieten dak
Rieten daken hebben een luxe en natuurlijke uitstraling. De plaatsing van dakkapellen met een rieten dak vergt veel vakkennis en ervaring. Zo is het belangrijk om te letten op de afwatering. Het dakvlak van de rieten dakkapel heeft namelijk een flauwere hellingshoek. Als er water blijft stilstaan op het dakoppervlak kan het riet gaan eroderen (afslijten).
Welke vorm dak? Er zijn verschillende vormen rieten dakkapellen. Denk hierbij aan een rechthoekige-, ronde-, platte- of een zadeldakvorm. Voor een rieten dakkapel met plat dak of zadeldak is het nodig om waterafvoer aan te leggen. Meestal wordt er gekozen voor een zo groot mogelijke hellingshoek, dit betekent dat de bovenkant van het dak zo hoog mogelijk bij de nok geplaatst wordt.
Dakkapel met zadeldak
Een dakkapel met een zadeldak, twee hellende dakschilden, wordt haaks op het dakschild geplaatst. Deze dakkapel met een puntdak past zeer goed bij een woning met een traditioneel zadeldak. Een zadeldak is de meest geplaatste dakvorm in Nederland. Door te kiezen voor dakkapellen met dezelfde dakvorm is er meer samenhang. De hoek van het dak is ongeveer 100 graden. De dakbedekking bestaat meestal uit dakpannen. Het nadeel van deze dakkapelvorm is dat er een groter gat nodig is in de dakconstructie. Daarnaast zijn er soms aanpassingen nodig voor de stabiliteit.
Dubbele dakkapel
Wilt u extra ruimte en lichtinval creëren in uw woning? Kies dan voor een dubbele dakkapel. De kosten voor dubbele dakkapellen zijn hoger dan voor een normale dakkapel. De totaalprijs wordt bepaald door de keuze voor een dubbele prefab of een traditioneel model, het materiaal waar u voor kiest en de plaatsing.
U heeft de keuze uit drie soorten: naast elkaar, boven elkaar of haaks op elkaar. Dubbele modellen naast elkaar zijn de meest gekozen optie. Dubbele dakkapellen boven elkaar zijn ideaal om ruimte en licht te creëren op twee verdiepingen.
Dakkapel met deur
Een dakkapel met deur gaat meestal in combinatie met een balkon. Bijvoorbeeld Franse balkons of een groter terras. Het is mogelijk om te kiezen voor een enkele deur of dubbele openslaande deuren. Zo geniet u nog meer van frisse lucht en de zon wanneer u de deuren open zet.
Een dakkapel met Frans balkon heeft een hekje voor de deur voor de veiligheid. Een dakkapel met deur is hoger dan een standaard dakkapel. Het is mogelijk om lage of hoge ramen te monteren. Met hoge ramen profiteert u van nog meer lichtinval.
Dakkapel met balkon
U heeft de keuze uit meerdere soorten modellen. Namelijk een dakkapel met balkon of dakkapel met Frans balkon, maar ook dakkapellen die toegang bieden tot een dakterras. Niet op elk plat dak kunt u een dakterras realiseren. Hiervoor moet de dakconstructie stevig genoeg zijn. Deze soorten dakkapellen zorgen voor een aanzienlijke waardevermeerdering van uw woning. Wilt u een dakkapel met dakterras laten plaatsen? Vaak heeft u hiervoor een omgevingsvergunning nodig. Controleer dit via omgevingsloket.nl. Naast een dakkapellen met toegang tot het dakterras zijn modellen met een Franse balkons ook een optie. Hierbij worden er hekjes achter de deuren geplaatst.
Sleepdakkapellen
Een sleepdakkapel heeft een hellend dak en sluit perfect aan op het pannendak. Voor het monteren van een sleepdakkapel is een groter gat nodig in het dak. De bovenkant van het hellende dak van de sleepdakkapel ligt namelijk iets hoger op het dak.
De helling van het dak is afhankelijk van de grootte van het bestaande dak en de hellingshoek. Het is belangrijk dat het water er goed afloopt, want stilstaand water tast de dakpannen aan. Voordeel van sleepdakkapellen is dat ze minder onderhoud vereisen.
Video over plaatsing dakkapel
Bekijk deze video om te zien hoe specialisten een dakkapel plaatsen.
Alternatieven voor een dakkapel
Er zijn nog andere mogelijkheden om meer ruimte en licht te creëren dan de plaatsing van een dakkapel, namelijk een nokverhoging en een dakopbouw. U kunt één kant van het dak verhogen of beide kanten, dit wordt ook wel een tweezijdige verhoging genoemd. Heeft u een plat dak? Met een dakopbouw wordt het gehele dak verhoogd, waardoor u een extra kamer realiseert.
Dakopbouw
Met een dakopbouw creëert u veel ruimte en verhoogt u de waarde van uw woning. De dakopbouw kan net zo groot worden als het platte dak. Plaats bijvoorbeeld een nieuwe verdieping of een kamer met een dakterras.
Voor een dakopbouw heeft u een omgevingsvergunning nodig. Vraag deze tijdig aan bij uw gemeente. Het is verstandig om het dak van een dakopbouw goed te isoleren, zodat u de ruimte kunt verwarmen zonder te veel warmte te verliezen.
Nokverhoging
Een nokverhoging houdt in dat de nok van het hellende dak, de top, verhoogd wordt. Nokverhogingen zorgen voor veel extra ruimte, maar is een ingrijpende verandering. De gehele dakconstructie wordt namelijk aangepast.
Met een eenzijdige nokverhoging wordt één zijde van het dak verhoogd en bij een tweezijde nokverhoging beide zijdes. Net als met een dakopbouw is het bouwen van een verhoging vergunningsplichtig.
Dakkapel met vergunning of vergunningsvrij?
De montage van dakkapellen mag in een aantal gevallen vergunningsvrij. U heeft geen vergunning nodig wanneer u dakkapellen aan de achterkant van uw woning plaatst. Dit geldt echter alleen voor een dakkapelmodel met plat dak en de hoogte mag niet hoger zijn dan 1,75 meter. U heeft wel een omgevingsvergunning nodig bij dakkapellen die aan de voor- of zijkant geplaatst worden en die geen plat dak hebben. Voor monumentale panden of beschermde stads- en dorpsgezichten gelden andere regels.
Hoe controleer ik of ik vergunningsvrij mag bouwen?
Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het Bouwbesluit 2012 en de regelgeving omtrent een omgevingsvergunning. Een andere handige website is het Omgevingsloket. Hier kunt u onder andere een vergunningscheck doen en direct een omgevingsvergunning aanvragen.
Dakkapel laten plaatsen? Offertes vergelijken!
Wilt u meer ruimte en lichtinval in uw woning? Kies dan voor de montage van een dakkapel. Het plaatsen van dakkapellen verhoogt daarnaast de waarde van uw huis. Voor nieuwe dakkapellen heeft u de keuze uit verschillende soorten. Denk aan prefab, traditioneel en allerlei soorten daktypen. Kies bijvoorbeeld voor een dakkapelopbouw met een plat of schuin dak of een nokverhogend model.
Besparen op de kosten? Zo doet u dat!
Vul het offerteformulier in om een aantal gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen te ontvangen. Vergelijk de offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs. U weet zeker dat u niet te veel betaalt!