Veelgestelde vragen

Bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen.


Veelgestelde vragen

Bent u benieuwd naar de kosten van een dakkapel en of u een vergunning nodig heeft? Of wilt u weten hoeveel de waarde van uw woning stijgt na het plaatsen van een ruimte vergrotende dakkapel? Op deze pagina vindt u een kort en duidelijk antwoord op de meest gestelde vragen over dakkapellen. Ook vindt u handige tips bij het kiezen van het juiste materiaal en kleur van uw dakkapel. De eerste tip krijgt u alvast: door gratis offertes te vergelijken, bespaart u gemakkelijk op de totaalprijs van uw dakkapel. Start nu de offerteaanvraag!Hoe werkt gratis offertes vergelijken?

 • Na de offerteaanvraag ontvangt u een aantal gratis offertes, die ook vrijblijvend zijn.
 • U krijgt inzicht in de prijzen van dakdekker uit uw regio.
 • Door te vergelijken ziet u snel welke dakspecialist de beste prijs en service biedt.

Voordelen en kosten van dakkapel

Met een dakkapel verhoogt u in de meeste gevallen de waarde van uw woning. Daarnaast bieden dakkapellen andere voordelen. De prijs van dakkapellen wordt bepaald door de grootte, het materiaal en de plaatsing. Twijfelt u of een dakkapel voor uw woning de investering waard is? Of wilt u weten wat een dakkapel ongeveer kost? Lees snel verder op deze pagina en vind de meest gestelde vragen op het gebied van voordelen en kosten van een dakkapel.

Waarom een dakkapel?

Het plaatsen van een dakkapel biedt meerdere voordelen. Zo zorgt een dakkapel voor meer ruimte en licht. Een donkere zolder verandert in een lichte ruimte. Daarnaast verhoogt u met een dakkapel de waarde van uw woning, omdat het beloopbare oppervlak wordt uitgebreid.

Hoeveel meerwaarde heeft een dakkapel?

Omdat u met een dakkapel het beloopbare oppervlak uitbreidt, verhoogt u altijd de waarde van uw woning. Een schatting maakt u door het aantal m² dat u toevoegt te delen door de prijs van 1 m². Het is wel belangrijk dat de dakkapel goed bij uw woning past.

Dakkapel, waarop letten?

 • Check of u een vergunning nodig heeft, in de meeste gevallen is dit niet nodig.
 • Zorg ervoor dat de materialen bij de stijl van uw woning passen.
 • Vergelijk meerdere offertes en vind eenvoudig de dakspecialist met de beste deal.

Hoeveel kost een dakkapel?

Afmetingen prefab dakkapel Prijzen kunststof inclusief plaatsen* Prijzen hout inclusief plaatsen*
2 meter €3.000,- €3.400,-
3 meter €3.800,- €4.400,-
4 meter €4.700,- €4.900,-
5 meter €5.200,- €5.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen voor prefab dakkapellen, inclusief plaatsen. De exacte kosten zijn afhankelijk van diverse factoren. Vraag gratis offertes aan. Lees hier meer over de prijzen van dakkapellen.

Soorten, materialen en maten

Wanneer u een dakkapel laat plaatsen, moet u verschillende keuzes maken. Zo zijn er verschillende types dakkapellen, met bijvoorbeeld een plat dak of een puntdak. Daarnaast heeft u verschillende keuzes in materialen en maten. De juiste maat is afhankelijk van uw dak. Wat betreft het materiaal heeft u keuze uit hout, polyester of zink. De beste keuze is afhankelijk van uw woning en uw budget.

Lees snel verder op deze pagina om meer te weten te komen over de soorten, materialen en maten van dakkapellen. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt!

Welke dakkapel?

Dakkapellen met een plat dak komen vaak voor, maar ook een schuin dak of een puntdak is mogelijk. Daarnaast heeft u keuze uit verschillende materialen, zoals hout, kunststof of zink. De keuze is afhankelijk van uw woning en uw budget.

Lees hier meer over de soorten dakkapellen.

Welke kleur dakkapel?

De meeste mensen kiezen voor wit of crème wit als dakkapel kleur. Een lichte dakkapel blijft koel op warme dagen en past bij moderne en klassieke woningen. Een donkere dakkapel heeft een moderne uitstraling, maar wordt in de zomer wel veel sneller warm dan een lichte.

Dakkapel, welk materiaal?

U heeft keuze uit hout, kunststof, polyester of zink. Hout is het goedkoopste, maar heeft regelmatig onderhoud nodig. Kunststof is duurder, maar vereist minder onderhoud. Met polyester is enkel prefab mogelijk. Zink is het duurste, maar heeft een zeer lange levensduur.

Klik hier voor meer informatie over materialen.

Welke maat dakkapel?

Een vergunningsvrije dakkapel heeft een maximale hoogte van 1,75m. De maximale breedte is afhankelijk van uw dak en de plaatsing. Zo mag de dakkapel niet dichter dan 0,5 meter aan de zijkant van uw woning en minimaal 0,5 meter onder de daknok geplaatst worden.

Vergunning en plaatsen

Wilt u een nieuwe dakkapel laten plaatsen? U krijgt veel meer licht en ruimte in huis, en de waarde van uw woning wordt verhoogd. Het bouwen van dakkapellen is aan veel regels gebonden, en vaak moet u een vergunning aanvragen bij uw gemeente. De omgevingsvergunning moet u op tijd aanvragen en kost ongeveer 4% van de bouwsom. Soms is het echter ook mogelijk om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen. Lees verder voor de meest gestelde vragen over vergunning en het plaatsen van een dakkapel.

Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij?

Een vergunningsvrije dakkapel voldoet aan de volgende eisen:
 • De dakkapel mag niet hoger dan 1,75 meter zijn.
 • De afstand tot de dakvoet moet tussen de 0,5 en 1 meter zijn en tot de zijkanten van het dak minimaal 0,5 meter.
 • De dakopbouw heeft een plat dak.

Vind hier meer informatie over vergunningsvrije dakkapellen.

Wanneer vergunning dakkapel nodig?

Wanneer u een dakkapel aan de voorkant van uw woning wilt plaatsen, heeft u meestal een vergunning nodig. Daarnaast moet u een vergunning aanvragen voor dakkapellen met een ander daktype dan een plat dak. De vergunning vraagt u via uw gemeente aan en binnen 8 weken krijgt u antwoord.

Meer informatie over vergunningen? Klik hier.

Hoe lang duurt dakkapel plaatsen?

Een prefab dakkapel laat u vaak in 1 dag plaatsen. Wanneer de dakkapel ter plekke wordt opgebouwd, zijn er meerdere dagen nodig. Hoeveel precies is afhankelijk van het ontwerp, het aantal ramen, de hellingshoek van uw dak en de afwerking.

Lees hier meer over het plaatsen van een dakkapel.

Hoe dakkapel afwerken?

 • Buitenkant: houten dakkapellen moeten worden geschilderd of gebeitst. Verder heeft u keuze uit geïntegreerde rolluiken of zonneschermen, decoratieve vensterluiken of weggewerkte dakgoten.
 • Binnenkant: in principe is hier geen extra afwerking nodig. Wel zijn er verschillende extra opties, zoals een vensterbank, inbouw lichtspot, vliegenhor, zonwering of elektriciteitspunten.