Dakkapel materialen

Wist u dat u de keuze heeft uit verschillende materialen voor uw nieuwe dakkapel? Eén van de populairste soorten materialen is kunststof. Dit materiaal is namelijk onderhoudsarm, kleurvast en isoleert uitstekend. Hout is zeer geschikt voor maatwerk en geeft een warme en natuurlijke uitstraling. Andere materiaalsoorten zijn polyester en zink.

Wilt u meer weten over de materialen? Lees dan snel verder! Wij geven u niet alleen meer informatie over de materiaalsoorten, maar ook over de dakbedekking van dakkapellen. Vul het offerteformulier in om een aantal gratis en vrijblijvende offertes te ontvangen. Vergelijk en bespaar op de kosten!

dakkapel materialen

Dakkapel van kunststof, hout of polyester laten plaatsen?

Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken!

Dakkapel bekleden: welk materiaal?

Wanneer u een nieuwe dakkapel gaat kopen heeft u de keuze uit verschillende materialen. Traditioneel wordt er meestal gekozen voor hout, maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker de keuze voor kunststof of polyester. Een strakke en elegante uitstraling krijgt u door het gebruik van zinken boeiboorden en wangen voor de zijkant. Met polyester zijn er alleen prefab dakkapellen mogelijk. Lees verder om meer te weten te komen over de materialen.

Kies uit één van de volgende materialen:

  • Kunststof
  • Hout
  • Polyester
  • Zink

materiaal voor dakkapel

Gratis offertes vergelijken

De prijs van dakkapel materialen

Wilt u een nieuwe dakkapel kopen? In de prijstabel vindt u alle gemiddelde prijzen. Een houten dakkapel heeft u al voor ongeveer €4.000,-. De levensduur is gemiddeld 25 jaar, maar hiervoor moet u wel regelmatig onderhoud plegen aan de dakkapel. Een kunststof dakkapel is duurder, namelijk gemiddeld €3.500,-, maar vereist minder onderhoud en gaat langer mee. Zinken dakkapellen zijn het duurste, maar hebben zeer lange levensduur.

De prijs voor een nieuwe dakkapel is niet alleen afhankelijk van het materiaal waar u voor kiest, maar ook of u een prefab of traditionele dakkapel laat plaatsen. Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn de grootte, de extra opties zoals zonwering en de afwerking.

PRIJSTABEL: kosten materialen

Soort dakkapel Prijs* Levensduur** Voordeel Onderhoud
Houten dakkapel Vanaf €3.300,- 25 jaar Relatief goedkoop Regelmatig
Kunststof dakkapel Vanaf €3.800,- 50 jaar Goede isolatie Nauwelijks
Polyester dakkapel Vanaf €4.800,- 50 jaar Naadloos Nauwelijks
Zinken dakkapel Vanaf €4.800,- 80 jaar Lange levensduur Gemiddeld

*Let op: het zijn gemiddelde prijzen voor een dakkapel van 1,5 bij 3 meter, inclusief plaatsing. Voor exacte kosten vraagt u gratis offertes aan.
** Het gaat hier om de gemiddelde levensduur van het materiaal.

kunststof materiaal dakkapel

Kunststof dakkapel

Eén van de voordelen van kunststof is dat het materiaal weinig onderhoud vereist. Het materiaal is bijvoorbeeld kleurvast, dus het is niet nodig om het om de paar jaar te schilderen. Er zijn twee verschillende kunststofsoorten voor dakkapellen, namelijk Keralit en Trespa. U heeft de keuze uit vele kleurvariaties en zelfs structuurfolies voor een kunststof dakkapel. Voorbeelden zijn effen wit, modern antraciet of folie met houtstructuur dat niet van echt hout te onderscheiden is.

voordelen kunststof dakkapel

De voordelen van kunststof

  • Het materiaal isoleert zeer goed.
  • Er zijn vele kleuren en structuurfolies mogelijk.
  • U hoeft er weinig onderhoud aan te plegen.

Dakkapel bekleden met Keralit

Keralit is een milieuvriendelijk materiaal en is gemaakt van gerecycled kunststof. Voordeel van het materiaal is dat het niet kromtrekt door vocht of door invloed van de zon. Daarnaast wordt het niet aangetast door schimmels of andere rottingsprocessen zoals bij hout. Keralit is zeer geschikt voor rabatdelen met een houtlook.

Dakkapel bekleden met Trespa

De constructieve elementen van een kunststof dakkapel wordt gemaakt van hout. Daarop plaatst de vakman vervolgens boeiboorden en zijwangen of rabatdelen van kunststof. Trespa is zeer duurzaam en weersbestendig. Het materiaal wordt nauwelijks beïnvloed door de weersinvloeden. Door de speciale toplaag blijft Trespa vele jaren mooi en is het kleurvast.

Houten dakkapel

Hout is zowel geschikt voor prefab als voor traditionele dakkapellen. Het is namelijk eenvoudig te bewerken en dit maakt het zeer geschikt voor maatwerk. Houten dakkapellen hebben van nature een uitstekende isolatiewaarde en een lange levensduur. Voor de levensduur is het echter wel noodzakelijk dat u regelmatig onderhoud laat uitvoeren. U moet de houten boeiboorden, rabatdelen en zijwangen bijvoorbeeld om de vijf jaar opnieuw schuren en schilderen en af en toe controleren op houtrot. Eventuele beschadigingen of houtrot laat u eenvoudig repareren.

Voor houten dakkapellen wordt hardhout gebruikt. Denk hierbij aan eiken, afzelia, beuken en meranti. Hardhout is namelijk bestand tegen allerlei weersomstandigheden en gaat langer mee. Houten dakkapellen hebben een natuurlijke en authentieke uitstraling.

Polyester dakkapel

Soms wordt een polyester dakkapel verward met een kunststoffen dakkapel, maar er zit wel degelijk een verschil tussen deze twee materialen. Een kunststof dakkapel heeft namelijk een houten basisconstructie. Polyester dakkapellen bestaan geheel uit kunststof onderdelen en zijn geheel naadloos. Polyester wordt namelijk in een mal gegoten.

De kans op een lekkage is hierdoor zeer klein en daarnaast heeft het een goede isolatiewaarde. U hoeft maar weinig onderhoud te plegen aan polyester dakkapellen en het materiaal is zeer duurzaam. Nadeel is dat eventuele beschadigingen lastig te repareren zijn.

Zinken dakkapel

Wilt u een dakkapel met moderne en strakke uitstraling? Kies dan voor een dakkapel van zink! De bekleding van zink bestaat uit platen voor de boeiboorden en de zijkant. Daarnaast plaatsen de vakmannen ook zinken afdekranden, dakgoten en zijplaten. Voordelen van zinken dakkapellen zijn dat ze onderhoudsvrij, waterdicht, duurzaam en 100% recyclebaar zijn.

Het nadeel van het onderhoudsvrije zink is dat het materiaal prijzig is. Daarnaast is het door de moderne uitstraling niet geschikt voor elke woning.

materiaal zink dakkapel

Welk materiaal als dakbedekking?

Het materiaal wat gebruikt wordt voor de dakbedekking van een dakkapel is afhankelijk van het type dak. Er worden namelijk andere materialen gebruikt voor een plat dak dan voor een schuin dak. De keuze van de materialen beïnvloedt onder andere de uitstraling van de dakkapel. Lees hier meer over de verschillende soorten materialen.

Dakkapel met plat dak

Voor het bekleden van een plat dak wordt vaak gebruik gemaakt van bitumen. Er zijn twee soorten bitumen, namelijk APP en SBS. APP-dakbedekking is Uv-bestendig en bestand tegen hoge temperaturen. SBS is minder goed bestand tegen Uv-straling, maar is wel elastischer. Hierdoor scheurt het minder snel door temperatuurswisselingen. Andere materialen voor dakbedekking zijn EPDM en pvc. Pvc is een kunststof en gaat langer mee dan bitumen, maar is wel duurder. EPDM heeft een zeer lange levensduur en bestaat uit één stuk.

Dakkapel met schuin dak

Meestal wordt er gekozen voor dakpanbekelding van een dakkapel met een schuin dak. Soms is het mogelijk om de dakpannen die verwijderd worden voor het maken van het gat in de dakconstructie, te hergebruiken. U heeft de keuze uit betondakpannen en kleidakpannen, ook wel keramische dakpannen genoemd. Daarnaast is het ook nog mogelijk om te kiezen voor rieten bekleding van dakkapellen met een schuin dak.

Materialen voor rabatdelen, boeiboorden en zijkant

U heeft de keuze uit verschillende materialen voor de rabatdelen, boeiboorden en de platen aan de zijkant (ook wel zijwangen genoemd) heeft de keuze uit verschillende materiaalsoorten. Voorbeelden zijn keuze uit houten, kunststoffen en zinken onderdelen. Polyester dakkapellen worden uit één stuk gemaakt, dus daar worden geen aparte delen van gemaakt. Het is ook mogelijk om verschillende materialen te combineren. Bijvoorbeeld een houten dakkapelmodel met een zinken voor- en zijkant.

keurmerken materialen dakkapellen

Keurmerken

Wanneer u een nieuwe dakkapel gaat kopen, is het verstandig om te letten op een aantal keurmerken. Bijvoorbeeld het FSC-keurmerk voor houten onderdelen. Dit label staat voor duurzaam en verantwoord gekapt hout. Hierover leest u meer op fsc.nl. Of het VKG-keurmerk voor kunststoffen kozijnen. De kozijnen met dit keurmerklabel voldoen aan de strenge eisen op het gebied van isolatie, veiligheid en kwaliteit. Daarnaast heeft het VKG een aantal voorschriften opgesteld voor het plaatsen. Ga naar vkgkeurmerk.nl voor meer informatie.

Het KOMO-keurmerk wordt zowel gegeven aan producten als aan bedrijven. De producten en bouwprocessen worden gecontroleerd door deskundigen, zodat u bent zeker van kwaliteit. Op de website van KOMO leest u hier meer over. Tot slot hebben aannemers met het Bouwgarantkeurmerk de juiste diploma’s en voldoen ze aan de eisen op het gebied van vakmanschap, kwaliteit en betrouwbaarheid. Lees er alles over op bouwgarant.nl.

materiaal dakkapel

Besparen op de kosten? Vergelijk offertes!

Wanneer u een nieuwe dakkapel gaat plaatsen heeft u de keuze uit verschillende materialen. Kies bijvoorbeeld voor een onderhoudsvrije zinken dakkapel of een naadloos polyester model. Houten dakkapellen zijn zeer geschikt voor maatwerk, want dit materiaal is eenvoudig te bewerken? Wilt u weinig onderhoud? Naast zinken dakkapelmodellen is het ook mogelijk om te kiezen voor kunststof dakkapellen. Een dakkapelspecialist informeert u graag over de mogelijkheden.

Betaal niet te veel!

U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor uw dakkapel. Vergelijk daarom offertes van specialisten uit de regio. Vul het offerteformulier in en u ontvangt, geheel kosteloos en vrijblijvend, een aantal scherpe aanbiedingen.