Dakkapel plaatsen: werkwijze & kosten

Een dakkapel laten plaatsen

Het plaatsen van een dakkapel heeft een paar grote voordelen. Het grootste voordeel, is extra licht en ruimte in uw slaapkamers of op zolder. Uw woonplezier stijgt en hebt ineens andere mogelijkheden om de kamers in te delen. Daarnaast heeft het een goede invloed op de prijs van de woning. Een woning stijgt zeker in waarde als u het huis in de toekomst zou willen verkopen!

Op deze pagina leest u hoe het plaatsen van een dakkapel in z’n werk gaat en wat het ongeveer gaat kosten. Ook vertellen we u waar u rekening moet houden op de dag van plaatsing, zodat u goed voorbereid bent!

Wat kost een dakkapel plaatsen?

De kosten voor een dakkapel, inclusief installatie, zijn gemiddeld €3.300,- tot €4.800,-. Het prijsverschil hangt vooral af van uw keuze voor prefab of maatwerk, en het materiaal dat u kiest. Een houten prefab dakkapel is in veel gevallen de goedkoopste optie met een gemiddelde prijs van €3.300,-. Zou u voor maatwerk gaan, dan stijgt de gemiddelde prijs al naar €4.400,-.

In de overzichten hieronder vindt u de gemiddelde kosten voor het plaatsen van een dakkapel.

Kosten dakkapel plaatsen 2024

€3.300,- tot €4.800,-

(Kosten zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven)

Minimale kosten
€3.300,-

Prefab dakkapel
Hout
3 meter breed

Maximale kosten
€4.800,-

Maatwerk dakkapel
Kunststof
3 meter breed

Dakkapel kosten

Type dakkapel Prefab (inclusief plaatsing)* Traditioneel (inclusief plaatsing)*
Hout €3.300,- €4.400-
Kunststof €3.800,- €4.800,-
Polyester €4.800,- n.v.t.
Zink Vanaf €9.500,- n.v.t.

*Dit zijn gemiddelde prijzen, voor een dakkapel van 1,5×3 meter.

Handige prijsvoorbeelden voor dakkapellen

Factoren die de prijs beïnvloeden

Twee van de belangrijkste keuzes die ook de prijs beïnvloeden, zijn het materiaal en de keuze voor een prefab of traditionele dakkapel. Prefab is goedkoper, omdat dit in de fabriek volledig in elkaar gezet wordt en alleen nog op het dak geplaatst hoeft te worden. Kunststof is bovendien op dit moment het meest goedkope materiaal dat u kunt kiezen. Gaat u voor een houtlook of echt hout, dan loopt de prijs wel op.

Eventuele bijkomende kosten waar u rekening mee moet houden zijn vergunningskosten, parkeerkosten (voor de kraan op de dag van plaatsing) en extra’s zoals ventilatieroosters, extra isolatie of zonwering.

Belangrijkste factoren voor het bepalen van de prijs:

 • De keuze voor prefab of maatwerk
 • De keuze voor kunststof, hout of polyester
 • Eventuele vergunningen of parkeerkosten
 • Eventuele extra’s zoals zonwering, elektriciteit, de afwerking en ventilatieroosters

Dakkapel plaatsen

Dakkapel plaatsen: zo gaat het in z’n werk

Hoe zit het op de dag van plaatsen? De dakdekkers gaan zo te werk bij het plaatsen van een dakkapel:

In de ochtend maken ze uw dak klaar voor de dakkapel zelf. Dit doen ze door een uitsparing in het dak te maken. Ze verwijderen een deel van de dakpannen (of andere dakbedekking) en zagen een gat in het onderdak. In sommige gevallen moeten ze eerst nog de draagbalken van het dak verplaatsen. Deze plaatsen ze een stukje omhoog of omlaag, zodat er geen draagkracht verloren gaat en er toch ruimte is voor een dakkapel van 1,5 meter hoog.

In de middag arriveert de kraan! Deze heeft de prefab dakkapel bij zich. De kraan tilt de dakkapel moeiteloos het dak op. De dakdekkers staan erbij en leiden de dakkapel naar de juiste positie op het dak. Daarna gaan ze direct over tot het bevestigen van de constructie. De kraan heeft z’n werk gedaan en kan weer vertrekken!

In de namiddag zijn de dakdekkers bezig met het waterdicht maken van de afsluitingen tussen de dakkapel en het dak. Eventueel, als u dit afgesproken heeft, voeren ze ook de afwerking aan de binnenzijde uit. Denk hierbij aan het plaatsen van schotten onder de dakkapel of het installeren van stopcontacten en verlichting.

Op deze manier is uw dakkapel in 1 dag geplaatst en profiteert u direct van het grotere woonoppervlak!

Maatwerk dakkapel maken: hoe gaat dat?

Maar hoe gaat het precies in z’n werk bij een traditionele dakkapel? Deze wordt opgebouwd op het dak en neemt dus meer tijd en energie in beslag. De vakmannen beginnen op dezelfde manier: het verplaatsen van eventuele draagbalken en het maken van een uitsparing in het dak.

Met hout wordt de dakkapel dan ter plekke opgebouwd. Eerst de steunbalken voor de zijwangen en het dak. Daarna de afwerking aan de buitenkant.

Zoals je je misschien kunt indenken, is deze werkwijze een stuk arbeidsintensiever. Zéker als u kiest voor een schuin dak of personalisaties en echt maatwerk. Houd daarom rekening met een duur van ongeveer 3-5 werkdagen. De vakmannen maken het dak zo snel mogelijk weer water- en winddicht, maar zijn daarna nog bezig met de afwerking.

Polyester dakkapellen, ook een type kunststof, worden in een mal gegoten en bestaan daardoor uit één stuk. Hoewel de exacte afmetingen verschillen per dakkapelbedrijf, worden ze over het algemeen gemaakt tot een breedte van slechts 3 meter.

prefab dakkapel plaatsen

Wat zijn de mogelijkheden bij het bouwen van een dakkapel?

Bij het plaatsen van een dakkapel is het belangrijk dat u kiest voor een stijl die past bij uw huis. Gelukkig zijn er verschillende materialen en soorten dakkapellen waar u uit kunt kiezen. Hieronder gaan we in op de vele mogelijkheden bij de koop van een dakkapel.

1. Prefab of maatwerk?

Dit is de eerste vraag die u uzelf moet stellen: ga ik voor maatwerk of een prefab dakkapel? Prefab is vooraf gemaakt in de fabriek en wordt in één deel op het dak geplaatst. Dit is een stuk goedkoper én sneller dan een traditionele dakkapel. Bovendien kan het vaak vergunningsvrij. Wel zit u vast aan de standaard look van een plat dak op de dakkapel. Bij het plaatsen van een traditionele dakkapel is er veel meer keuze: een schuin dak, extra ramen in de zijwangen of zelfs een dakkapel in een rieten dak. Maar tegenover al die extra mogelijkheden staat ook een hogere prijs. U bent duurder uit én moet vaak een vergunning aanvragen. We zetten de voordelen van het plaatsen van een prefab dakkapel tegenover de voordelen van een maatwerk dakkapel:

Voordelen van prefab dakkapellen

 • De prefab dakkapel is snel en gemakkelijk geplaatst.
 • Het is over het algemeen een stuk goedkoper.
 • In de fabriek is er strenge controle op de kwaliteit.
 • U heeft de keuze voor een naadloze polyester dakkapel.
 • Door de snelle plaatsing bent u minder afhankelijk van het weer.

Voordelen van traditionele dakkapellen

 • U heeft veel meer mogelijkheden qua uiterlijk: verschillende soorten daken, meerdere kozijnen of bijzondere vormen.
 • Er is meer aandacht mogelijk voor de details.
 • Het verhoogt de woning nog meer in waarde.
 • Dakkapellen op maat kunnen geplaatst worden op elk type dak.
 • Qua stijl sluit de dakkapel perfect aan op de rest van de woning.

2. Materiaalkeuze

Dakkapellen zijn te plaatsen in verschillende materialen. Tegenwoordig zien we vooral kunststof dakkapellen terug. Deze zijn goedkoop te plaatsen en hebben bovendien een aantal voordelen: ze verkleuren niet, hebben nauwelijks onderhoud nodig en hebben een lange levensduur van gemiddeld 50 jaar!

Bij klassieke woningen kiezen bewoners er toch vaak voor om een houten dakkapel te plaatsen. Deze sluit qua uitstraling nu eenmaal beter aan op de stijl van de woning. Wel heeft deze meer onderhoud nodig, maar is de levensduur in dat geval praktisch hetzelfde.

Tot slot is er nog de keuze voor polyester: deze worden alleen prefab geplaatst. Het polyester wordt namelijk in een mal gegoten waardoor de dakkapel volledig naadloos is: hierdoor is de kans op lekkages praktisch nihil!

Materiaal dakkapel Voordelen Nadelen
Houten dakkapel Maatwerk is mogelijk, beschadigingen zijn gemakkelijk te herstellen, een warme en authentieke uitstraling. Hout heeft meer onderhoud nodig dan andere materialen. Gemiddelde levensduur is iets lager dan andere materialen.
Kunststof dakkapel Verkleurt niet en is weerbestendig, verkrijgbaar in verschillende kleuren en zelfs houtlook, heeft bijna geen onderhoud nodig en heeft een levensduur van gemiddeld 50 jaar. Is iets duurder in aanschaf en maatwerk is niet mogelijk.
Polyester dakkapel Geen naden dus geen lekkages, moderne uitstraling, geen onderhoud nodig, lange levensduur van 50 tot 70 jaar. Geen maatwerk mogelijk, repareren bij beschadigingen is lastig, hogere aanschafprijs.

3. Wat voor dak?

Kiest u voor matwerk, dan is de volgende vraag: welk dak gaan we kiezen? De dakkapel die we het meest tegenkomen heeft een plat dak, maar bij maatwerk is alles mogelijk. Een schuin dak geeft een dakkapel een klassieke uitstraling. Bovendien gaat het langer mee, omdat dakpannen nou eenmaal sterker zijn dan dakleer. De kans op lekkages of beschadigingen is nog veel kleiner.

4. Breedte dakkapel

U kan kiezen voor dakkapellen van verschillende breedtes. Bedenk hierbij of u de dakkapel voor 1 kamer wilt gebruiken of liever voor 2. Deelt u de dakkapel met de buren dan is een bredere dakkapel van 6 meter juist een goed idee. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de verschillende breedtes? Hieronder vindt u een overzicht van pagina’s voor dakkapellen van 1 t/m 10 meter breed.

traditionele dakkapel plaatsen

Waar rekening mee houden bij een dakkapel plaatsen?

Het plaatsen van een dakkapel is een spannende gebeurtenis. Wilt u goed voorbereid zijn? Zorg dan dat u op de dag van de plaatsing helemaal klaar bent. Zorg dat er voldoende ruimte is voor de kraan. Doe dat door een parkeerontheffing aan te vragen (als u in een stadscentrum woont bijvoorbeeld), of door uw buren te vragen de straat vrij te houden. Hieronder leggen we uit waar rekening mee moet houden bij het plaatsen van een dakkapel!

1. Vergunningen

Vaak kan een dakkapel vergunningsvrij geplaatst worden, maar dat is helaas niet altijd het geval! In dat geval is het belangrijk om dit op tijd te regelen. Het aanvragen van een vergunning is een proces dat meerdere weken in beslag kan nemen. Bouwen voordat u de vergunning heeft ontvangen is een heel slecht idee en kan veel geld kosten als het toch fout gaat.

Wanneer is een vergunning nodig?

Meestal als u de dakkapel aan de voorzijde van uw woning wilt plaatsen of als deze grenst aan openbaar toegankelijk gebied. Ook zitten er beperkingen aan de afmetingen. Deze kunt u bij uw gemeente opvragen.

2. Hoe lang duurt het plaatsen van een dakkapel?

Gemiddeld neemt het plaatsen van een dakkapel 1 tot 3 dagen in beslag. Laat u ook de binnenkant helemaal netjes afwerken, houdt dan rekening met een gemiddelde duur van 4 of 5 dagen. In de meeste gevallen zorgen de dakdekkers ervoor dat het dak na 1 dag in ieder geval waterdicht is, zodat u met een gerust hart kunt slapen. Verder kunt u gewoon thuis zijn als de vaklui aan het werk zijn.

3. Afwerking van de binnenkant

Een dakkapel laat u meestal casco plaatsen. Dit houdt in dat de afwerking aan de binnenkant nog gedaan moet worden. Denk aan verven, behangen of stucen. Of het eventueel plaatsen van schotten voor opbergruimte en de installatie van stopcontacten of lichtpunten. Het voordeel hiervan is dat u de dakkapel zo goedkoop mogelijk laat plaatsen. Een mogelijk nadeel is dat u zelf nog aan de slag moet.

Wilt u dat de dakkapel direct netjes afgewerkt wordt opgeleverd? Overleg dit dan met het dakkapel bedrijf!

4. Waar rekening mee houden op de dag van plaatsing?

Op de dag van de plaatsing is het belangrijk dat de ruimte is leeggehaald. Zorg dat er geen meubels, dozen of andere objecten in de weg staan, zodat de vaklui direct kunnen beginnen met het maken van de uitsparing. Hierdoor verloopt de dag een stuk soepeler! Zorg ook dat de specialisten vrij toegang hebben. Sluit huisdieren misschien even op in een kamer waar de vakmannen niet doorheen hoeven te lopen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat ze per ongeluk het huis uit glippen.

Houd van tevoren de weersverwachtingen in de gaten. Zeker bij het maken van een traditionele dakkapel heeft het weer namelijk een grote invloed. Een beetje regen is geen probleem, maar een stortvloed of storm zal ervoor zorgen dat de installatie van de dakkapel wordt uitgesteld. Extreme hitte ook!

Tot slot is het belangrijk dat u duidelijk hebt welke betalingsregelingen er zijn. Moet u direct na de plaatsing het laatste deel van de kosten betalen of pas wanneer eventuele problemen zijn opgelost? Zorg dat u goed bent voorbereid.

Inspiratie dakkapellen

Benieuwd naar de mogelijkheden van een dakkapel? Hieronder laten we zien wat een aantal van de mogelijkheden zijn.

houten dakkapel
Een houten dakkapel is klassiek en heeft een charmante uitstraling. Dit past bij oudere huizen met houten kozijnen, maar misstaat bij een modern huis ook zeker niet!

Koperen dakkapel
Voor een unieke uitstraling is een koperen dakkapel een goede keuze. Het heeft een luxe uitstraling en gaat bovendien heel lang mee.

kunststof dakkapel
Een kunststof dakkapel is onderhoudsvriendelijk en heeft een moderne uitstraling. Ook oudere huizen kunnen kiezen voor kunststof met een mooie houtlook. Niet van echt te onderscheiden!

ronde dakkapel
Een ronde dakkapel geeft een unieke uitstraling aan uw huis. Wel levert het iets minder ruimte en licht op in huis.

Dakkapel laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u binnenkort uw leefruimte en woonplezier vergroten, dan is het plaatsen van een dakkapel een hele goede optie! Slaapkamers of zolders worden ruim en overzichtelijk en krijgen bovendien ineens een prachtig uitzicht uit de grote ramen. Nog op zoek naar een vakman om uw nieuwe dakkapel te plaatsen?

Maak dan gratis gebruik van onze offerteservice!

U ontvangt zo snel mogelijk meerdere offertes om te vergelijken: kies zelf het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Veelgestelde vragen over het plaatsen van een dakkapel

Ja, een prefab dakkapel wordt in 1 dag geplaatst. Deze wordt vooraf in de fabriek geproduceerd, waar een strenge controle op kwaliteit is. Een kraan tilt de constructie vervolgens in z’n geheel het dak op, waarna de dakdekkers zorgen voor de waterdichte aansluiting. Zo geniet u in 1 dag van een nieuwe dakkapel.
Wilt u een dakkapel vergunningsvrij plaatsen, dan moet u deze plaatsen op de zijde van het dak die niet grenst aan openbaar grondgebied. Daarnaast moet de dakkapel een plat dak hebben en is deze, vanaf de voet van het dak, niet hoger dan 175 centimeter. De onderkant van de dakkapel ligt tussen de 50 en 100 centimeter van de voet van het dak en de bovenkant ligt meer dan 50 centimeter onder de nok van het dak. Voor de zijkanten geldt dat deze meer dan 50 centimeter ligt van de zijkanten van het dakvlak.
Wanneer u een dakkapel laat bouwen, heeft u waarschijnlijk een architect nodig. Deze kijkt naar het dak en de wijzigingen die nodig zijn in de draagstructuur van het dak. Een dakkapel op zolder plaatsen is om diezelfde reden vaak een hele uitdaging. Hier zitten vaak veel draagbalken waarvoor een oplossing nodig is. Kies de juiste beglazing voor de dakkapel. Het liefst isolatieglas om zo te voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan.
De kosten voor een dakkapel van 4 meter inclusief montage zijn gemiddeld €4.700,- tot €5.200,-. Het verschil in prijs hangt vooral af van de keuze voor een traditionele dakkapel of prefab constructie en het materiaal dat u kiest.
Ja, ook bij regen of zelfs sneeuw kan een dakkapel gewoon geplaatst worden. Is er hele sterke wind of een storm dan bestaat wel de kans dat de plaatsing wordt uitgesteld naar een betere dag. Hetzelfde geldt voor dagen waarop extreme hitte is voorspeld: werken op het dak is in dat geval niet veilig.