Dakkapel plaatsen

Wilt u een nieuwe dakkapel laten plaatsen? Een goede keuze! Dit verhoogt de waarde van uw woning. Daarnaast zorgt het voor een stuk meer ruimte en licht in uw woning. Op deze pagina leest u meer over de plaatsing van dakkapellen. Wist u dat de montage van een dakkapelconstructie zelfs mogelijk is in 1 dag?

U heeft de keuze uit een voorgefabriceerd dakkapelmodel of een op maat gemaakte dakkapel, ook wel traditionele bouw genoemd. Lees verder om meer te weten te komen over de prijzen. Bespaar op de kosten door offertes te vergelijken! Vul het offerteformulier in en u ontvangt een aantal gratis en vrijblijvende offertes van specialisten uit de omgeving.

dakkapel plaatsen

Besparen op de kosten van een nieuwe dakkapel?

Vergelijk gratis offertes van specialisten uit de omgeving!

Wat kost dakkapel laten plaatsen?

De kosten voor een nieuwe houten dakkapel zijn ongeveer €3.300,-. Dit is de prijs voor een prefab dakkapelmodel. Een traditioneel model is duurder. De prijzen zijn dan gemiddeld €4.000,-. Hout is één van de goedkoopste materialen.

Voor een kunststoffen dakkapel van 1,5 bij 3 meter moet u denken aan een gemiddelde prijs van €3.800.- voor prefab. Polyester is het duurste, maar vergt weinig onderhoud en daarnaast is de kans op een lekkage minimaal. De prijzen voor polyester zijn ongeveer €4.800,-. Een polyester dakkapel is altijd prefab en kan niet traditioneel gebouwd worden.

Kiest u voor traditioneel bouwen? De prijs is dan ongeveer €1.000,- duurder. Traditionele bouw duurt namelijk dan het plaatsen van een prefab model. De vakmannen maken namelijk eerst een basisconstructie en plaatsen daarop de zijwangen, boeidelen en het dak. Daarna moet uw de gehele dakkapel nog laten aftimmeren.

Kosten dakkapel plaatsen

Type dakkapel Prefab (incl. plaatsing)* Traditioneel (incl. plaatsing)*
Houten dakkapel €3.300,- €4.400,-
Kunststof dakkapel €3.800.- €4.800,-
Polyester dakkapel €4.800,- n.v.t.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen voor een dakkapel van 1,5 meter x 3 meter. Vraag voor exacte kosten gratis offertes aan.

Lees hier meer over de prijzen voor een dakkapel.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Eén van de grootste factoren die de prijs beïnvloedt is de materiaalkeuze. Een dakkapel van hout is één van de goedkoopste opties, maar vergt jaarlijks meer onderhoud. U bespaart op de onderhoudskosten door een dakkapel te plaatsen van kunststof.

Een andere factor is de keuze voor een prefab of traditioneel model. Traditionele dakkapellen hebben hogere prijzen. Deze modellen worden ook wel dakkapellen in 1 dag genoemd, omdat de plaatsing binnen dezelfde dag afgerond is. Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn de arbeidskosten, vergunningskosten en de eventuele extra opties, bijvoorbeeld ventilatieroosters, extra isolatie of zonwering.

Video: bouwen dakkapel

Bekijk deze video om te zien hoe specialisten een dakkapel bouwen. Van het maken tot het gat tot de afwerking!

Op zoek naar een vakman voor het plaatsen van een dakkapel?

Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes van specialisten uit de regio!


dakkapel in 1 dag

Dakkapel plaatsen in 1 dag

Wilt u een dakkapel in één dag Dat is geen probleem! In 1 dag plaatsen is meestal alleen mogelijk met een prefab model. Deze dakkapellen zijn namelijk in de fabriek al helemaal in elkaar gezet en worden compleet op het dak geplaatst. De specialisten maken eerst een gat in de dakconstructie. Met een kraan wordt de dakkapelconstructie opgetild en in het gat geplaatst. De specialisten zorgen daarna voor de afwerking. Zo monteren ze bijvoorbeeld loodslabben voor een waterdichte verbinding.

De bouw in 1 dag is niet mogelijk wanneer de hellingshoek van een dak minder dan 25 graden is of wanneer u direct vanuit de dakgoot wilt bouwen. Daarnaast zijn dakkapellen met een schuin dak niet mogelijk.

traditioneel bouwen dakkapel

Dakkapel traditioneel bouwen

Traditioneel bouwen vergt een andere aanpak dan het plaatsen van een voorgefabriceerd model. Hierbij gaat het meestal om maatwerk. Eerst maken de vakmannen een gat in de dakconstructie. In het gat bouwen ze vervolgens een houten constructie.

Op de basisconstructie monteren ze vervolgens isolatie en de zijwangen en boeidelen. Ook wordt er dakbedekking, zoals dakpannen of bitumen gelegd.

Vervolgens zorgen ze voor de plaatsing van het isolatieglas. De vakmannen timmeren ook de binnenkant netjes af. Met traditionele bouw, ook wel maatwerk genoemd, heeft u meer mogelijkheden.

Prepareren dak

Als eerste maken de vakmannen een gat in het dak. Dit doen ze uiterst nauwkeurig om de dakconstructie en de stabiliteit van het dak niet te beschadigen. Voor een aantal dakkapellen is er een groter gat nodig, bijvoorbeeld voor een dakkapel met schuin dak. De vakmannen zorgen ervoor dat de uitsparing van het gat precies groot genoeg is.

Het prepareren van het dak kan alleen wanneer het niet regent. Bij nat weer regent het namelijk naar binnen. Waterschade en aantasting van de isolatie kunnen dan gevolgen zijn. Het maken van een gat duurt meestal één dag tot twee dagen.

Hijswerkzaamheden

In de uitsparing bouwen de vakmannen een houten skelet op. Dit vormt de basis van de dakkapel. Ook bij traditioneel bouwen zijn er hijswerkzaamheden nodig. Het bouwafval wordt bijvoorbeeld uit de uitsparing van het dak gehesen en een hijskraan wordt gebruikt voor het omhoog hijsen van de kozijnen, zijwangen en rabatdelen. Bij prefab bouw wordt de gehele dakkapel met een hijskraan omhoog gehesen.

Voor een hijskraan heeft u soms een parkeervergunning nodig. Vraag dit altijd na bij uw gemeente. Vraag de vergunning ruim van tevoren aan.

Dakkapel waterdicht plaatsen

Uiteraard is het belangrijk om de dakkapel waterdicht te af te werken. Voor de dakbedekking van een plat dak gebruikt een vakman hier vaak bitumen of EPDM voor en voor hellende daken meestal dakpannen.

Alle verbindingen tussen dakkapel en dak werkt de vakman waterdicht af. Bijvoorbeeld met loodslabben.

Dakkapel afwerking: de mogelijkheden

Een traditionele dakkapel moet ook aan de binnenzijde afgewerkt worden. Het aftimmeren bestaat meestal uit het plaatsen van isolatiemateriaal en gipsplaten op de wanden en het plafond. Uiteraard is het ook mogelijk om een vensterbank te plaatsen.

De gipsplaten werkt de vakman naadloos af en daarna schildert hij de wanden en het plafond. Er zijn uiteraard ook nog andere opties, denk aan spotjes en zonwering.

Dakkapel plaatsen, vergunning of vergunningsvrij?

Wilt u een dakkapelopbouw aan de achterzijde van uw woning monteren? Dat is bijna altijd vergunningsvrij. Vergunningsvrij verbouwen aan de achterzijde mag alleen wanneer de dakkapel een plat dak heeft en niet hoger is dan 1,75 meter. Aan de voorkant of zijkant mag u niet vergunningsvrij bouwen, u heeft dan een omgevingsvergunning nodig. Ga naar rijksoverheid.nl voor alle regelgeving van het Bouwbesluit 2012 omtrent het plaatsen van dakkapellen.

Hoe vraag ik een vergunning aan?

Een vergunning voor dakkapellen vraagt u aan bij de gemeente. Tegenwoordig kan dit ook gewoon online via omgevingsloket.nl.

Via deze website kunt u ook uw aanvraag volgen. Doe ook de vergunningscheck op Omgevingsloket om te controleren of u een omgevingsvergunning nodig hebt.

Dakkapel laten plaatsen of zelf doen?

De plaatsing van dakkapellen is niet eenvoudig. Er moet eerst een gat in de dakconstructie gemaakt worden, waarbij er gelet moet worden op de stabiliteit van de constructie. Daarnaast is een juiste plaatsing ook zeer belangrijk voor het voorkomen van lekkages en een optimale isolatie. Een vakman heeft hier veel ervaring mee en weet precies wat er nodig is. Een voorgefabriceerd dakkapelmodel wordt geplaatst met behulp van een kraan. Door het uit te besteden hoeft u hier niets voor te regelen, dit doet de vakman voor u.

De voordelen van een vakman:

  • U weet zeker dat de dakkapelconstructie op de juiste manier geplaatst wordt. Zo voorkomt u problemen zoals lekkages en koudebruggen (slechte isolatie).
  • Het plaatsen gaat snel en probleemloos door de ervaring en vakkennis van de specialisten.
  • U hoeft zelf het hoge dak niet op of duur gereedschap of andere hulpmiddelen aan te schaffen.

kosten plaatsen dakkapel

Dakkapel kopen en laten plaatsen? Tips om te besparen!

Wij hebben nog een aantal handige tips voor u om te besparen! Kies bijvoorbeeld voor een prefab dakkapel. Prefab dakkapellen hebben lagere prijzen en zijn eenvoudiger te plaatsen. Meestal zijn deze goedkope dakkapellen in 1 dag geplaatst, hierdoor bespaart u op de arbeidskosten. Plaats de dakopbouw aan de achterzijde van uw woning. Dit is namelijk in de meeste gevallen vergunningsvrij en zo bespaart u op de kosten voor een vergunning. Een dergelijke vergunning kost gemiddeld tussen de €200,- tot €600,-. Vergelijk daarnaast altijd offertes om er zeker van te zijn dat u niet te veel betaalt.

Besparen op de energiekosten?

Kies voor materiaal met een goede isolatiewaarde. Hiervoor is de beglazing ook van grote invloed. Met isolerende beglazing voorkomt u namelijk warmteverlies en hoeft u minder te stoken.

dakkapel laten bouwen

Goedkoop een dakkapel plaatsen door offertes te vergelijken!

Wilt u een nieuwe dakkapel kopen? Het plaatsen van prefab dakkapellen is eenvoudiger dan een traditioneel model. Het is zelfs mogelijk om deze binnen 1 dag te monteren. Voor de plaatsing is dan een kraan nodig. Traditionele dakkapellen worden ter plekke opgebouwd op uw dak. Met een vakman bent u verzekerd van hoogwaardige kwaliteit en een perfecte plaatsing.

Zo bespaart u op de kosten!

Door het offerteformulier in te vullen, ontvangt u een aantal offertes met scherpe prijzen van dakkapelspecialisten uit de regio. Vergelijk de aanbiedingen en kies de beste specialist. U weet zeker dat u niet te veel betaalt en bespaart tot wel 40% op de kosten!