Zonnepanelen op uw dakkapel: wat zijn de mogelijkheden?

Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen

Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is een goede mogelijkheid om extra energie op te wekken: juist als het dakoppervlak van uw woning beperkt is! Heeft u interesse in een dakkapel met zonnepanelen?

Start uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk offertes om te vergelijken. Op deze pagina leest u over de mogelijkheden en aandachtspunten van het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn dakkapel?

Ja: het is mogelijk om zonnepanelen op uw dakkapel te plaatsen. Wel is het goed om te weten dat sommige partijen dit juist afraden. Dat heeft te maken met eventuele constructieproblemen en de schaduwen die het rendement kunnen beïnvloeden.

Toch zijn er voldoende redenen om zonnepanelen op uw dakkapel te overwegen! Moderne dakkapellen zijn vaak stevig genoeg om het extra gewicht te kunnen dragen. Met de juiste installatie voorkomt u bovendien grote schaduwen waardoor ook het rendementsverlies zoveel mogelijk wordt beperkt.

Welke factoren hebben invloed op wel of geen zonnepanelen op de dakkapel?

Of zonnepanelen op uw dakkapel wel of juist geen goede keuze zijn, is vooral afhankelijk van de volgende factoren:

 • De constructie van de dakkapel: een stevige dakkapel met een solide frame kan het extra gewicht van zonnepanelen meestal zonder problemen dragen.
 • De grootte en oriëntatie van de dakkapel: grotere dakkapellen bieden meer ruimte voor zonnepanelen. De oriëntatie van de dakkapel bepaalt hoeveel zonlicht de panelen ontvangen.
 • Schaduwvorming: obstakels zoals schoorstenen, bomen of andere gebouwen kunnen schaduw op de zonnepanelen werpen, wat het rendement vermindert.
 • Dakhelling: de hoek van het dak speelt een rol in de efficiëntie van de zonnepanelen. Een te vlak of te schuin dak kan minder efficiënt zijn.

dakkapel met zonnepanelen

Zonnepanelen op dakkapel laten plaatsen: hoe gaat dat?

Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel kan door speciale technieken die ervoor te zorgen dat de panelen stevig en veilig vastzitten. Er zijn twee belangrijke methodes voor de installatie:

 1. Met contragewicht: hierbij worden de zonnepanelen geplaatst met een systeem van gewichten die ervoor zorgen dat de panelen stevig blijven liggen, zonder het dak zelf te beschadigen.
 2. Bevestiging aan het dak rondom de dakkapel: dit houdt in dat de zonnepanelen direct aan het dak van de dakkapel worden bevestigd, vaak met behulp van speciale klemmen en beugels.

Belangrijke aandachtspunten bij een dakkapel met zonnepanelen

Bij het installeren van zonnepanelen op een dakkapel zijn er enkele aandachtspunten waar u rekening mee moet houden:

 • Toegankelijkheid: zorg ervoor dat het dak van de dakkapel toegankelijk blijft voor eventuele werkzaamheden of inspecties.
 • Garantie: controleer of de installatie van zonnepanelen invloed heeft op de garantie van de dakkapel. Sommige fabrikanten kunnen de garantie ongeldig maken als er veranderingen aan de structuur worden aangebracht.
Tip! Bent u van plan om in de toekomst zonnepanelen te installeren, maar wilt u nu alvast een dakkapel laten plaatsen? Het is bij sommige vaklui mogelijk om de dakkapel te verstevigen met een stalen constructie. Dit zorgt er alvast voor dat uw nieuwe dakkapel sterk genoeg is voor het gewicht van de zonnepanelen die u later wilt plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dakkapel?

De hoeveelheid zonnepanelen die op een dakkapel geplaatst kunnen worden, hangt af van de afmetingen van de dakkapel. Hier zijn enkele voorbeelden van veelvoorkomende dakkapelafmetingen en hoeveel zonnepanelen erop passen:

 • Kleine dakkapel (1,5 meter breed): op een kleine dakkapel passen meestal één tot twee zonnepanelen van standaardformaat (ongeveer 1 meter breed en 1,65 meter lang).
 • Middelgrote dakkapel (3 meter breed): op op een middelgrote dakkapel kunnen doorgaans twee tot vier zonnepanelen geplaatst worden, afhankelijk van de exacte afmetingen en de indeling.
 • Grote dakkapel (5 meter breed): op een grote dakkapel biedt ruimte voor vier tot zes zonnepanelen, wat aanzienlijk kan bijdragen aan de energieopbrengst van uw woning.

Het is belangrijk om bij de installatie rekening te houden met de afstand tussen de panelen en de randen van de dakkapel om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is en dat de zonnepanelen optimaal presteren.

Nieuwe dakkapel met zonnepanelen plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Prestatie van zonnepanelen op een dakkapel: dit moet u weten

De prestaties van zonnepanelen op een dakkapel kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hoewel de beperkte ruimte op een dakkapel een uitdaging kan zijn, is het nog steeds mogelijk om een goede energieopbrengst te realiseren. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 • Schaduwvorming: zoals eerder vermeld, kunnen obstakels zoals schoorstenen, bomen en andere gebouwen schaduw werpen op de zonnepanelen, wat het rendement vermindert. Het is belangrijk om de plaatsing zorgvuldig te plannen om schaduwvorming te minimaliseren.
 • Rendementsverlies: door de beperkte ruimte en mogelijke schaduw kan het rendement van de zonnepanelen iets lager zijn dan bij panelen op een groot, schuin dak. Moderne zonnepanelen zijn echter steeds efficiënter en kunnen nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekken.
 • Oriëntatie en helling: de oriëntatie en helling van de dakkapel spelen een belangrijke rol in de prestaties van de zonnepanelen. Een optimale hellingshoek van 30 tot 40 graden en een zuidelijke oriëntatie zorgen voor de beste resultaten.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn dakkapel?

De vergunningseisen voor het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel kunnen variëren afhankelijk van de gemeente en de specifieke situatie. Over het algemeen zijn zonnepanelen op een dakkapel vergunningsvrij, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • Bestaande dakkapel: als de zonnepanelen op een reeds bestaande dakkapel worden geplaatst en deze niet hoger of breder zijn dan de dakkapel zelf, is meestal geen vergunning nodig.
 • Nieuwbouw: voor nieuwbouwprojecten waarbij een dakkapel met zonnepanelen wordt geplaatst, kunnen er specifieke eisen en vergunningen gelden. Het is raadzaam om dit bij de gemeente na te vragen.

Ervaringen van een dakkapel met zonnepanelen

Advies van een vakman

Volgens S. de Rooij, een ervaren installateur van zonnepanelen, is het belangrijk om eerst een grondige inspectie van de dakkapel te laten uitvoeren voordat u zonnepanelen plaatst. “Een solide constructie is van groot belang om de extra belasting te dragen. Daarnaast is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen voor de installatie om ervoor te zorgen dat alles veilig en efficiënt gebeurt,” adviseert hij.

Dakkapel plaatsen

Nieuwe dakkapel met zonnepanelen? Gratis offertes!

Bent u van plan om een nieuwe dakkapel te laten plaatsen en wilt u direct profiteren van de voordelen van zonnepanelen?

Start uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk meerdere offertes om te vergelijken. Kies zelf het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. Met de hulp van een ervaren vakman bent u verzekerd van een eerlijke prijs en de beste kwaliteit.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op een dakkapel

Niet elke dakkapel is geschikt voor zonnepanelen. De constructie, grootte en oriëntatie spelen een belangrijke rol. Het is essentieel om eerst een inspectie uit te laten voeren om te bepalen of uw dakkapel geschikt is.
De kosten variëren afhankelijk van de grootte van de dakkapel, het aantal zonnepanelen en de gekozen installatiemethode. Gemiddeld kunt u rekenen op een investering van enkele duizenden euro’s, inclusief installatiekosten.
Ja, in een aantal gevallen kunt u aanspraak maken op subsidies en fiscale voordelen voor de installatie van zonnepanelen. Dit verschilt per gemeente. Informeer daarom bij uw gemeente en check de landelijke regelingen om te zien waar u recht op heeft.
Moderne zonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Het is belangrijk om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige panelen en een professionele installatie om de levensduur te maximaliseren.