Interesse in een nokverhoging?

Nokverhoging

Met een tweezijdige nokverhoging realiseert u eindelijk de ruimte in huis die u altijd al gewild heeft! Een nokverhogende dakkapel zorgt namelijk voor véél meer ruimte en licht dan standaard dakkapellen. Dit heeft niet alleen een positief effect op uw wooncomfort, maar ook op de woningwaarde.

Op deze pagina leest u wat een eenzijdige of dubbele nokverhoging inhoudt. Ook leest u meer over de gemiddelde kosten en welke factoren de prijs beïnvloeden. Tot leest u meer over het plaatsingsproces en over de regels en vergunningen omtrent het plaatsen van een nokverhogende dakkapel. Besparen? Vergelijk dan gratis offertes!

Voordelen van een nokverhoging

 • Meer ruimte: u vergroot de loopruimte op zolder
 • Meer lichtinval: door de grote ramen heeft u meer licht
 • Verhoogde woningwaarde: een één- of tweezijdige nokverhoging zorgt voor een hogere woningwaarde
 • Veel materialen: u heeft onder andere de keuze uit hout en kunststof

Navigeer direct op deze pagina naar:

Eenzijdige of dubbele nokverhoging?

Bent u de kleine zolder intussen helemaal zat? Met het verhogen van uw nok transformeert u de ruimte tot een ruime, open kamer. Geschikt voor werken of als slaapkamer. Er zijn twee verschillende soorten nokverhogingen: een eenzijdige nokverhoging en een dubbele nokverhoging.

Welke past het beste bij uw situatie? Een dakspecialist bij u in de buurt geeft u graag een persoonlijk advies.

Eenzijdige nokverhoging

In het geval van een eenzijdige nokverhoging is er sprake van een verlegde nok. Vakmannen verhogen de nok en één zijde van uw schuine dak. Een verlegde nok zorgt voor flink wat extra ruimte en lichtinval.

Wanneer is een eenzijdige nokverhoging de beste keuze?

Een eenzijdige nokverhoging of verlegde nok is een goede manier om tegen een beperkt budget meer ruimte te realiseren. Het is namelijk bijna de helft goedkoper dan een tweezijdige nokverhoging, terwijl u van dezelfde voordelen profiteert! Wel levert een eenzijdige nokverhoging nou eenmaal minder ruimte op dan een dubbele nokverhoging.

Dubbele nokverhoging

Bij een dubbele nokverhoging verhogen de vakmannen de nok en beide zijden van uw schuine dak. Het verhogen van uw nok op deze manier levert nóg meer ruimte en licht op. Bovendien vinden veel mensen een dubbele nokverhoging mooier dan een eenzijdige nokverhoging. Uw woning stijgt nog meer in waarde en door de extra ruimte is het eenvoudig om de zolder in meerdere kamers te splitsen.

Zitten er ook nadelen aan een dubbele nokverhoging?

Het grootste nadeel is de prijs: de prijzen starten rond de €14.000,- en kunnen oplopen tot €17.500,-. Daarnaast is het lastiger een vergunning te krijgen voor een dubbele nokverhoging dan voor een verlegde nok.

nokverhoging kosten

Kosten voor een nokverhoging

De kosten voor een eenzijdige of dubbele nokverhoging lopen flink uiteen. Stel dat u een nokverhoging van 5 meter breed op uw dak laat plaatsen. Voor een eenzijdige nokverhoging liggen de kosten rond de €7.500,- tot €10.000,-.

Een dubbele nokverhoging is duurder. Dit kost gemiddeld €14.000,- tot €17.500,-. Houd er rekening mee dat u vaak een vergunning moet aanvragen voor het verhogen van uw nok: ook hier zitten kosten aan verbonden. Hoeveel dit is, verschilt per gemeente. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €150,- tot €600,-. Wilt u besparen op uw verlegde nok of dubbele nokverhoging? Vergelijk dan snel gratis offertes!

Prijstabel: wat kost een nokverhoging?

Soort nokverhoging Breedte Gemiddelde prijzen *
Eenzijdige nokverhoging 5,0 meter €7.500,- tot €10.000,-
Dubbele nokverhoging 5,0 meter €14.000,- tot €17.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw en montage voor een prefab nokverhoging van 5 meter. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Waar is de totaalprijs verder van afhankelijk?

Er zijn veel verschillende factoren die de totale kosten beïnvloeden. Zo zijn er een aantal keuzes waarmee u zelf de prijs beïnvloedt.

 • De dakbedekking: de keuze voor de dakpannen zijn van grote invloed. Betondakpannen zijn een stuk voordeliger dan keramische dakpannen.
 • Het materiaal: u heeft de keuze tussen hout, kunststof en polyester. Hout is de voordeligste optie, maar kunststof zorgt voor minder onderhoud.
 • De afwerking: door uw nokverhogende dakkapel zelf af te werken, bespaart u op de kosten.
 • Prefab of traditioneel nok verhogen: een prefab constructie is vaak goedkoper, maar dit is alleen een optie bij een standaard dakhelling.

Nokverhoging laten plaatsen? Bespaar tot wel 40%!

Vergelijk de prijzen van meerdere dakspecialisten. Gratis en zonder verplichtingen.

Prefab nokverhoging, kan dat?

Een prefab tweezijdige nokverhoging is een voordelig alternatief voor een traditionele nokverhogende dakkapel. Doordat deze in de fabriek worden geproduceerd, is er extra controle op kwaliteit. Bovendien worden de werkzaamheden niet beïnvloed door de weersomstandigheden, waardoor het productieproces een stuk sneller verloopt. Hierdoor bent u ook goedkoper uit!

Een één- of tweezijdige nokverhoging is verkrijgbaar in hout kunststof en zink. Wilt u liever een stenen nokverhoging zodat deze aansluit bij de stijl van uw woning? Dan moet u de nokverhogende dakkapel traditioneel laten bouwen. Maatwerk is vaak geen optie. Maar daar staat tegenover dat de nokverhogende dakkapel al in één dag geplaatst is.

Plaatsingsproces van een prefab nokverhoging

Nokverhogende dakkapel plaatsen

Het plaatsen van een nokverhogende dakkapel kan al in één dag gedaan zijn. De vakmannen komen ’s ochtends al vroeg bij u langs en starten met de voorbereidingen. Speel hierop in door zelf de zolder alvast leeg te halen, zodat de vakmannen direct starten met het maken van een uitsparing. Zij verwijderen dakpannen en passen de dakconstructie aan als dat nodig is.

Daarna arriveert de nokverhoging. Een kraan tilt het gevaarte het dak op. De vakmannen maken deze snel vast aan uw dak, zodat het geheel waterdicht is. Bij een prefab constructie is afwerken van de buitenzijde vaak niet nodig: de binnenkant wel.

nokverhoging plaatsen

Afwerking binnenkant nokverhoging

Nu zit uw nokverhoging op uw dak, maar lijkt de binnenkant nog op een kaal huis. De afwerking van de nokverhogende dakkapel is een belangrijk onderdeel. U kunt met de vakmannen afspreken dat zij dit doen: hier rekenen zij wel extra kosten voor. U kan de binnenkant onder andere laten schilderen of behangen.

Om op de kosten te besparen kiezen veel mensen ervoor om de afwerking zelf uit te voeren. Onthoud wel dat dit extra tijd in beslag neemt. Laat u de nokverhogende dakkapel afwerken door de dakspecialisten hoeft u niets te doen, en geniet u na de oplevering direct van de extra ruimte.

Regels en vergunningen rondom nokverhogingen

Bij het plaatsen van een dubbele of eenzijdige nokverhoging moet u praktisch altijd een vergunning aanvragen. Bovendien moet u voldoen aan verschillende redenen voordat de vergunning wordt toegewezen:

 • De constructie mag de veiligheid van uw omgeving niet in gevaar brengen
 • Gemeentes stellen eisen aan de lichtinval, u moet kozijnen plaatsen die zoveel mogelijk de indeling van onderliggende verdiepingen aanhouden
 • Een aantal gemeentes stellen daarnaast eisen met betrekking tot het materiaal
 • Afhankelijk van uw gemeente mag de nokverhogende dakkapel maximaal 30, 50 of 70% van uw dakoppervlak in beslag nemen
Benieuwd of u een vergunning moet aanvragen en welke regels er in uw gemeente gelden? Doe dan de vergunningscheck op omgevingsloket.nl.

Alternatieven

Hoewel een nokverhogende dakkapel enorm veel voordelen heeft, is het een grote investering. Wilt u toch meer ruimte realiseren, dan zijn er ook alternatieven:

Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Ziet u een nokverhogende dakkapel helemaal zitten? Laat deze altijd plaatsen door een dakspecialist bij u in de buurt en profiteer van topkwaliteit. Bovendien weet u zeker dat uw nokverhogende dakkapel snel en veilig geplaatst is, in het geval van een prefab constructie zelfs al in één dag!

Besparen op de kosten? Vergelijk offertes!

Door de kosten van meerdere dakspecialisten te vergelijken, is voor u direct duidelijk welk bedrijf u het beste aanbod doet. De ervaring leert dat u hiermee tot wel 30% op de totale kosten bespaart. Dat wilt u toch ook? Geen zorgen, want het aanvragen van offertes is gratis en u zit helemaal nergens aan vast!