Dubbele dakkapel: wat zijn de mogelijkheden en kosten?

Een dubbele dakkapel plaatsen: dit moet je weten

Het plaatsen van een dubbele dakkapel is een goede uitkomst voor huiseigenaren die meer ruimte en licht in huis willen. Een dubbele dakkapel vergroot de leefruimte op de bovenverdieping en zorgt voor flink meer zonlicht. Ook interesse in een dubbele dakkapel?

Start uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk offertes om te vergelijken! Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over de kosten van een dubbele dakkapel, de mogelijkheden en de plaatsing.

Wat kost een dubbele dakkapel?

De kosten van een dubbele dakkapel verschillen, afhankelijk van het materiaal en de gekozen dakkapel. Voor een prefab dubbele houten dakkapel begint de prijs vanaf €12.000,-, terwijl een traditionele houten variant vanaf €13.000,- kost. Prefab dubbele kunststof dakkapellen zijn iets voordeliger, met prijzen vanaf €10.000,-, terwijl de traditionele versie vanaf €11.000,- kost. Een prefab dubbele polyester dakkapel heeft een startprijs van €11.000,-. Deze kosten kunnen variëren per vakman en regio, dus het is verstandig om meerdere offertes te vergelijken om de beste deal te vinden. Houd rekening met bijkomende kosten voor vergunningen en eventuele extra opties zoals speciale beglazing of geïntegreerde rolluiken.

Soort dubbele dakkapel Gemiddelde kosten*
Prefab dubbele houten Vanaf €12.000,-
Traditionele dubbele houten dakkapel Vanaf €13.000,-
Prefab dubbele kunststof dakkapel Vanaf €10.000,-
Traditionele dubbele kunststof dakkapel Vanaf €11.000,-
Prefab dubbele polyester dakkapel Vanaf €11.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per vakman. Vergelijk gratis offertes!

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De kosten van een dubbele dakkapel worden beïnvloed door verschillende factoren:

 • Materiaalkeuze: houten dakkapellen zijn over het algemeen duurder dan kunststof of polyester dakkapellen vanwege de kosten van het materiaal en het onderhoud.
 • Prefab vs. traditioneel: prefab dakkapellen zijn vaak goedkoper dan traditionele, op maat gemaakte dakkapellen omdat ze in een fabriek worden geproduceerd en sneller kunnen worden geïnstalleerd.
 • Afmetingen: grotere dakkapellen zijn duurder vanwege de extra materialen en arbeid die nodig zijn.
 • Dakhelling en constructie: de complexiteit van de installatie kan variëren afhankelijk van de helling van uw dak en de constructie van uw huis.
 • Extra opties: zaken zoals geïntegreerde rolluiken, speciale beglazing of extra isolatie kunnen de kosten verhogen.

dubbele dakkapel

Wat is een dubbele dakkapel precies?

Een dubbele dakkapel is eigenlijk niets meer dan twee soorten dakkapellen naast elkaar of boven elkaar. Dit is ideaal voor woningen met een groot dakoppervlak, omdat het een kleine zolder een stuk groter maakt. De minimale breedte van een dubbele dakkapel is zo’n 2,5 meter per dakkapel, maar dit kan verschillen. Een dubbele dakkapel zorgt niet alleen voor meer leefruimte, maar zorgt ook voor een mooiere uitstraling van uw woning én draagt bij aan het verhogen van de woningwaarde!

Voordelen en nadelen van een dubbele dakkapel

 • Meer ruimte: Een dubbele dakkapel creëert extra leefruimte op de bovenverdieping, wat ideaal is voor bijvoorbeeld een extra slaapkamer of werkkamer.
 • Betere lichtinval: Door ramen aan beide zijden van het huis komt er meer natuurlijk licht binnen, wat bijdraagt aan een prettige woonomgeving.
 • Verhoogde woningwaarde: Een dubbele dakkapel kan de waarde van uw woning verhogen, wat een goede investering kan zijn.
 • Hogere kosten: de installatie van een dubbele dakkapel is duurder dan een enkele dakkapel vanwege de extra materialen en arbeid.
 • Vergunning vereist: in veel gevallen is een bouwvergunning nodig, wat extra tijd en kosten met zich meebrengt.
 • Onderhoud: met name houten dakkapellen hebben regelmatig onderhoud om in goede staat te blijven. Bij een dubbele dakkapel is dat dubbel zoveel werk.

Dubbele dakkapel plaatsen: zo gaat het in z’n werk

Het plaatsen van een dubbele dakkapel is een complex proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het eindresultaat zowel functioneel als esthetisch is. Hier is een stapsgewijze uitleg van het installatieproces:

 • Voorbereiding en planning: de eerste stap is een grondige inspectie en planning. Een architect of bouwkundig ingenieur beoordeelt de structurele integriteit van uw dak en bepaalt de beste plaatsing voor de dakkapellen.
 • Bouwvergunning aanvragen: in de meeste gevallen is een bouwvergunning vereist. Het aanvragen van deze vergunning kan enkele weken duren, dus het is belangrijk om hier tijdig mee te beginnen.
 • Dakopening maken: nadat de vergunning is verleend, wordt het dak voorbereid. Dit houdt in dat de dakpannen worden verwijderd en een opening wordt gemaakt voor de dakkapellen.
 • Plaatsing van de dakkapel: de prefab dakkapellen worden in hun geheel geleverd en met behulp van een kraan op hun plaats getild. Bij traditionele dakkapellen wordt de constructie ter plekke opgebouwd.
 • Afdichting en afwerking: de dakkapellen worden stevig verankerd en waterdicht gemaakt. Vervolgens wordt de binnenkant afgewerkt en worden eventuele ramen en kozijnen geplaatst.

Besparen op de kosten van een dubbele dakkapel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Belangrijke aandachtspunten bij het plaatsen van een dubbele dakkapel

Bij het plaatsen van een dubbele dakkapel zijn er enkele aandachtspunten waar u rekening mee moet houden om problemen te voorkomen:

 • 1. Constructieve stevigheid: zorg ervoor dat uw dak de extra belasting van de dakkapellen kan dragen. Dit kan betekenen dat er versterkingen nodig zijn.
 • 2. Waterdichtheid: een goede afdichting is cruciaal om lekkages te voorkomen. Dit omvat niet alleen de naden en verbindingen, maar ook de overgang tussen de dakkapel en het bestaande dak.
 • 3. Isolatie: een goede isolatie is essentieel om energieverlies te voorkomen en een comfortabel binnenklimaat te behouden. Zorg ervoor dat de dakkapellen goed geïsoleerd zijn.
 • 4. Vergunningen: zorg ervoor dat u alle benodigde vergunningen heeft voordat u begint met de bouw. Dit voorkomt juridische problemen en vertragingen in het project.

Heb je een vergunning nodig voor een dubbele dakkapel?

Of u een vergunning nodig heeft voor een dubbele dakkapel hangt af van de specifieke situatie en de regels van uw gemeente. In veel gevallen is een bouwvergunning vereist, vooral als de dakkapel de uitstraling en het volume van uw woning aanzienlijk verandert. De tabel hieronder geeft een overzicht van verschillende situaties en of er wel of geen vergunning nodig is.

Situatie Vergunning nodig?
Plaatsing aan de voorzijde van de woning Ja
Plaatsing aan de achterzijde van de woning Nee, mits binnen bepaalde afmetingen
Plaatsing aan de zijkant van de woning Afhankelijk van zichtbaarheid vanaf de openbare weg
Dubbele dakkapel boven elkaar geplaatst Ja
Dubbele dakkapel naast elkaar geplaatst Nee, mits binnen bepaalde afmetingen
Monument of beschermd stadsgezicht Ja
Overschrijden van bepaalde afmetingen Ja
Woningen in niet-beschermd gebied Nee, mits binnen bepaalde afmetingen

Dakkapel dubbel

Besparen op de kosten van een dubbele dakkapel? Vergelijk gratis offertes!

Dubbele dakkapel laten plaatsen zonder de hoofdprijs te betalen?

Start uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Kies nu zelf de vakman met het beste aanbod en u weet zeker dat u niets te veel betaalt. Uw besparing kan wel oplopen tot 40% op de totaalprijs! De aanvraag is gratis én zonder verplichtingen dus u zit nergens aan vast.

Veelgestelde vragen over een dubbele dakkapel

De gemiddelde kosten van een dubbele dakkapel variëren afhankelijk van het materiaal en de bouwmethode. Prefab dubbele houten dakkapellen beginnen vanaf €12.000,-, terwijl traditionele houten dakkapellen vanaf €13.000,- kosten. Kunststof en polyester varianten zijn iets voordeliger, met prijzen vanaf respectievelijk €10.000,- en €11.000,-.
De installatie van een dubbele dakkapel duurt gemiddeld één tot twee weken. Dit is inclusief de voorbereiding, het plaatsen van de dakkapellen en de afwerking. Prefab dakkapellen kunnen sneller geplaatst worden dan traditionele, op maat gemaakte dakkapellen.
Ja, het is mogelijk om een bestaande dakkapel uit te breiden naar een dubbele dakkapel. Dit vereist wel een grondige inspectie van de huidige constructie en vaak ook een nieuwe bouwvergunning. Het uitbreiden van een bestaande dakkapel kan complexer en kostbaarder zijn dan het plaatsen van een nieuwe dubbele dakkapel.
De garantievoorwaarden voor een dubbele dakkapel variëren per fabrikant en installateur. Meestal krijgt u een garantie van 10 tot 15 jaar op de constructie en 5 tot 10 jaar op de beglazing en afwerking. Het is belangrijk om de garantievoorwaarden goed door te lezen en eventuele vragen vooraf te bespreken met de vakman.