Vergunningsvrije dakkapel plaatsen?

Dakkapel vergunningsvrij

Wilt u een dakkapel vergunningsvrij plaatsen? Dat is zeker mogelijk: maar dan zijn er wel een aantal regels waar u zich aan moet houden. Een vakman kan u vertellen of u uw gewenste dakkapel ook vergunningsvrij mag plaatsen. Op zoek naar een specialist?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende vakmannen in uw regio. Vergelijk en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!

Op deze pagina leest u meer over het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel. U leest wanneer een vergunningsvrije dakkapel is toegestaan en aan welke regels u moet voldoen. Ook vindt u hier informatie wat u moet doen als u geen vergunningsvrije dakkapel mag plaatsen.

Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij?

Wilt u een dakkapel die vergunningsvrij is, dan moet u voldoen aan verschillende eisen op het gebied van:

  • Locatie
  • Model
  • Afmeting

Allereerst bent u beperkt in de locatie van de dakkapel: aan de achterkant van uw woning kunt u in de meeste gevallen vergunningsvrij bouwen. Aan de zijkant alleen als deze niet grenst aan openbaar terrein. Ook moet de dakkapel een plat dak hebben, maar u kiest zelf het materiaal: zowel kunststof als hout mag vergunningsvrij gebouwd worden.

Tot slot zijn er verschillende afmetingen waar u zich aan moet houden: zo mag de dakkapel maximaal 175 centimeter hoog zijn. Ook mag u een dakkapel niet in de volledige breedte van het dak plaatsen: deze moet minimaal 50 centimeter van beide zijkanten geplaatst worden.

1. Onderscheid tussen plaatsing op voorkant, zijkant en achterkant

Er zijn verschillende locaties waar u de dakkapel vergunningsvrij is: aan de voorkant en op de zij- en achtergevel. Wilt u inderdaad een dakkapel vergunningsvrij in 2024 plaatsen? Dan bent u in de meeste gevallen beperkt tot de zijkant en achterkant. Een dakkapel aan de zijkant is alleen vergunningsvrij als de zijkant van het huis niet aan de openbare weg of aan openbaar groen grenst.

Dakkapel aan de voorzijde vergunningsvrij plaatsen?

Dat is alleen mogelijk als uw gemeente geen welstandsbeleid heeft vastgesteld voor het gebied waarin uw huis staat. Helaas zijn er niet veel gemeenten die welstandsvrije gebieden hebben, u kunt dit navragen in uw eigen gemeente.

dakkapel vergunningsvrij

2. Regels omtrent model dakkapel

Een belangrijke voorwaarde van een vergunningsvrije dakkapel, is dat deze een plat dak heeft. Wilt u liever een dakkapel met een schuin dak dan is deze niet vergunningsvrij. Er zijn meestal geen beperkingen wat betreft het materiaal: zowel kunststoffen als houten dakkapellen worden vergunningsvrij geplaatst.

Let op: het kan wel voorkomen dat u verplicht bent om een houten dakkapel te plaatsen als de gemeente bepaalde eisen heeft gesteld aan uw pand. Dit is bijvoorbeeld het geval in oude stadscentra of zelfs monumentale panden. Een vakman kan u vertellen of dit in uw situatie ook het geval is.

3. Voorwaarden omtrent afmetingen

Aan een vergunningsvrije dakkapel zitten ook voorwaarden omtrent de afmetingen. Op rijksoverheid.nl leest u precies aan welke voorwaarden de dakkapel moet voldoen.

Een vergunningsvrije dakkapel voldoet aan deze eisen:

  • De dakkapel is niet hoger dan 175 centimeter.
  • De onderkant van de dakkapel ligt tussen 50 en 100 centimeter boven de dakvoet.
  • De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 50 centimeter onder de daknok.
  • De zijkanten liggen meer dan 50 centimeter van de zijkant van het dakvlak.

Dakkapel vergunningscheck

Als u een vakman inschakelt voor de bouw van uw vergunningsvrije dakkapel, dan kan hij u vertellen of u deze wel of niet vergunningsvrij mag bouwen. Hij is op de hoogte van alle regels in uw gemeente en weet of een vergunningsaanvraag nodig is.

Wilt u zelf controleren of u een vergunning nodig hebt? Via omgevingsloket.nl kunt u gemakkelijk opzoeken of u ook een bouwvergunning nodig heeft. U geeft aan waar u woont, welke werkzaamheden u wilt uitvoeren en krijgt direct te zien of u wel of niet een dakkapel vergunning nodig hebt. Lees op deze pagina meer over een dakkapel vergunning.

vergunningsvrije dakkapel kosten

Wat kost een vergunningsvrije dakkapel?

Een vergunningsvrije dakkapel is altijd goedkoper dan een dakkapel die vergunningplichtig is: maar wat kost een dakkapel vergunningsvrij plaatsen?

Voor een breedte van 300 centimeter en een hoogte van 150 centimeter, starten de prijzen rond de €3.800,- voor een kunststof dakkapel. De prijs van een polyester dakkapel start rond de €4.800,- en voor een houten dakkapel starten de prijzen vanaf €4.250,-.

Hoewel de prijzen voor een bouwvergunning per gemeente verschillen, ligt deze tussen de €200,- tot €600,-. Kiest u een vergunningplichtige dakkapel, dan komen deze kosten er dus nog bovenop. Daar komt nog bij dat een vergunningsvrije dakkapel meestal een prefab dakkapel is: ook dit is goedkoper dan maatwerk! Lees op deze pagina meer over de prijzen van dakkapellen.

Dakkapel vergunningsvrij: prijs

Materiaalsoort dakkapel Prefab 3 meter* Maatwerk 3 meter*
Kunststof Ongeveer €3.800,- Ongeveer €4.800,-
Polyester Ongeveer €4.800,- Niet van toepassing. Is altijd prefab.
Hout Ongeveer €3.300,- Ongeveer €4.400,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs, inclusief plaatsing. De exacte prijzen zijn afhankelijk van diverse factoren en lopen dus erg uiteen. Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vergunningsvrije dakkapel laten plaatsen?

Vergelijk offertes en vind eenvoudig en snel een vakman bij u in de buurt!

Vergunningsvrij, maar niet regelvrij

U hoeft misschien geen vergunningsaanvraag in te dienen, maar u moet zich nog steeds aan een aantal regels houden. Er zijn regels vastgelegd in het Bouwbesluit en in het Burgerlijk Wetboek. In het Bouwbesluit staan alle technische eisen en in het Burgerlijk Wetboek is het burenrecht vastgelegd.

Een vakman is op de hoogte van deze regels en kan u eventueel adviseren als u dat graag wilt. Hieronder leest u precies wat er in het Bouwbesluit staat en wat het burenrecht inhoudt. Wilt u een vakman inschakelen voor het plaatsen van uw dakkapel? Start dan nu uw gratis offerteaanvraag!

Bouwbesluit

In het Bouwbesluit staan alle technische eisen waar uw dakkapel aan moet voldoen. Deze hebben onder meer betrekking tot de veiligheid en gezondheid. Of u een dakkapel met of zonder vergunningplicht bouwt: u heeft zich altijd te houden aan de regels volgens het Bouwbesluit en u bent hier zelf verantwoordelijk voor. Maar geen zorgen: een erkend vakman houdt hier automatisch rekening mee tijdens de bouw.

Burenrecht

Volgens het burenrecht bent u ook verplicht om rekening te houden met uw buren. In het burenrecht zijn gebruikelijke omgangsvormen vastgelegd. Mocht er een probleem ontstaan met de buren dan geeft het burenrecht (wettelijk) houvast en weet u wat er wel en niet kan. Ook staat er in het burenrecht het advies om met de buren te overleggen en hen in te lichten over de plannen.

Dakkapel is niet vergunningsvrij, wat nu?

Is de dakkapel die u wilt niet vergunningsvrij? Dit betekent niet dat u helemaal geen dakkapel mag plaatsen: wel moet u een vergunningsaanvraag indienen. Als u een dakkapel zonder vergunning laat plaatsen riskeert u een boete. Dien de aanvraag op tijd in: voordat u daadwerkelijk een omgevingsvergunning krijgt bent u 8 tot 14 weken verder. In complexe situaties kan het zelfs tot 24 duren voordat de vergunning wordt toegekend.

Hoe vraag ik een vergunning aan?

U kunt online een vergunningsaanvraag doen. Dit doet u gemakkelijk via omgevingsloket.nl.

dakkapel vergunningsvrije plaatsen

Voordelen van een vergunningsvrije dakkapel?

Wilt u een dakkapel laten bouwen? Overweeg dan om een dakkapel vergunningsvrij te bouwen aan de achter- of zijgevel. Dit heeft belangrijke voordelen: het is een stuk goedkoper en bovendien hoeft u niet lang te wachten op een bouw- of omgevingsvergunning.

De grootste voordelen op een rij:

  • Een dakkapel vergunningsvrij bouwen is goedkoper, omdat u geen vergunningskosten hoeft te betalen.
  • U kunt direct bouwen omdat u niet hoeft te wachten op een bouwvergunning.
  • Met een vergunningsvrije dakkapel creëert u extra ruimte en licht in huis en verhoogt de woningwaarde.

Vergunningsvrije dakkapel? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u een vergunningsvrije dakkapel van bijvoorbeeld velux bouwen? Vind snel een vakman in de buurt: hij weet precies aan welke regels de dakkapel moet voldoen! Op zoek naar een specialist?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk meerdere offertes. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de specialist met het beste aanbod: zo laat u uw vergunningsvrije dakkapel zo goedkoop mogelijk plaatsen! De offerteaanvraag is helemaal gratis en vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast. Begin vandaag nog met vergelijken en bespaar tot wel 40% op de kosten!