Dakkapel vergunningsvrij

Voor veel mensen vormt een dakkapel een uitkomst wanneer zij extra ruimte nodig hebben bij hun woning. Met een dakkapel creëert u naast meer ruimte tevens meer licht op een bovenverdieping, en is het mogelijk de isolatiewaarde van een pand sterk te verhogen. Hoewel dakkapellen vele voordelen hebben, kost het vaak enige moeite om deze gebouwd te krijgen. Zo is de bouw van een dakkapel aan vele regels gebonden, en voor veel dakkapellen geldt dat u hiervoor een vergunning aan moet vragen bij de gemeente. Deze zogeheten omgevingsvergunning dient u op tijd aan te vragen en kost zo’n 4 procent van de bouwsom. In een aantal gevallen is het mogelijk de dakkapel vergunningsvrij te bouwen. Op deze pagina vindt u de voorwaarden rondom dit vergunningsvrij bouwen en enkele tips. Prijzen vergelijken van de dakkapel aanbieders uit ons netwerk? Vraag meerdere offertes aan via het contactformulier.

Dakkapel vergunningsvrij

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Vergelijk offertes!

De bedrijven uit ons netwerk hebben de kennis en ervaring in huis om uw dakkapel vergunningsvrij te plaatsen.

De regelgeving omtrent dakkapellen

Aan het bouwen van een dakkapel voor zowel de voorkant als achterkant van het huis zijn diverse regels verbonden. Wanneer de bouw verbonden is aan een omgevingsvergunning, dan zijn de voorwaarden voor de bouw onder meer omschreven in het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan – ook wel genaamd planologische regelgeving of beheersverordering – bevat de overheidsregels voor ruimtelijke ordening. Dakkapellen dienen binnen dit bestemmingsplan te vallen. Daarnaast dient het plaatsen van een dakkapel binnen de kaders van de Welstandsnota te vallen. Bouwt u een dakopbouw zonder vergunning, ook dan is deze aan regels verbonden. Dit zijn in ieder geval de voorwaarden uit het Bouwbesluit van 2012 en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. U dient bij het vergunningsvrij installeren zelf deze regels na te leven.

Onderscheid tussen de voorkant- en achterkant

Wilt u een dakkapel zonder vergunning plaatsen bij uw huis? Dan kunt u het beste kiezen voor een kapel aan de achterkant van de woning. Over het algemeen geldt namelijk dat alle gebouwen en aanbouwen die grenzen aan openbaar toegankelijke gebied (wegen, water, openbaar groen) een grotere invloed hebben op de directe omgeving dan een bouwwerk die hiervan afstaat. Dit betekent in de praktijk dat een dakopbouw aan de achterkant van het huis minder invloed heeft op de omgeving dan die aan de voorkant of zijkant. In een enkel geval kan een nokverhoging aan de voorkant wel vergunningsvrij gebouwd worden. Deze moet dan in ieder geval aan de standaard voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen voldoen, en daarnaast moet in het bestemmingsplan een dakopbouw zijn toegestaan aan de voorkant en mogen er geen welstandseisen gelden. Vraag dit eventueel na bij uw gemeenteloket.

Wanneer vergunningsvrij bouwen?

Als u aan de voorkant of achterkant van het huis een dakkapel wilt laten plaatsen zonder dat u hiervoor een vergunning een vergunning hoeft aan te vragen, dan dient deze aan enkele voorwaarden te voldoen. Denk hierbij onder andere aan de volgende eisen:

  • De kapel wordt op de achterkant, zijkant of voorkant geplaatst. Deze mag niet aan een openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijn.
  • Dakkapellen mogen alleen vergunningsvrij geplaatst worden met een plat dak.
  • De dakopbouw mag niet hoger zijn dan 1.75 meter.
  • De afstand van de opbouw tot de dakvoet moet tussen de 0.5 en 1 meter liggen.
  • De afstand tot de zijkanten van het dakvlak meer dan 0.5m.
  • Dakkapellen mogen niet worden gebouwd op tijdelijke woningen.

Laat u een monument verbouwen, of een huis in een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan is het soms mogelijk om toch zonder vergunning te bouwen. Doe hiervoor een vergunningcheck op omgevingsloket.nl of vraag het na bij de gemeente.

Gratis offertes vergelijken
Type woning (*)

Is de woning in bezit? (*)

Gewenst model dakkapel (*)


Gratis & vrijblijvend

Wat zijn de voordelen van bouwen zonder vergunning?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het plaatsen van dakkapellen zonder omgevingsvergunning. Het grootste voordeel aan vergunningsvrij installeren is dat u niet hoeft te betalen voor een vergunning. De prijzen hiervoor zijn vaak zo’n vier procent van de totale bouwsom. Door op deze kosten te besparen kunt u meer aandacht besteden aan de dakkapel zelf, zoals een uitgebreider design, hoog kwalitatieve zonwering of andere accessoires. Een tweede voordeel is de besparing van tijd. Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost veel tijd. Hoewel gemeentes pogen de aanvraag voor een vergunning binnen zes weken te beantwoorden, kan het tot zes maanden duren voor een definitief antwoord. Met het bouwen zonder vergunning kunt u direct beginnen.

Offertes aanvragen voor een vergunningsvrije dakkapel

Wilt u meer weten over de voorwaarden van het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel? Wilt u weten of een dakkapel het beste aan de voorkant of achterkant van het huis kan worden geplaatst? De dakkapelleveranciers uit ons netwerk helpen u graag aan meer informatie. Na uw offerteaanvraag sturen wij u meerdere offertes toe voor het installeren van een dakopbouw met of zonder omgevingsvergunning. Vul het contactformulier in en kom snel in contact met meerdere bedrijven uit ons netwerk!

Dakkapel zonder vergunning