Uw dakkapel laten onderhouden?

Dakkapel onderhoud

Met goed dakkapel onderhoud gaat de dakkapel langer mee. Bovendien ziet het er veel verzorgder uit, wat weer een positieve invloed heeft op de woningwaarde! Hulp nodig bij uw dakkapel onderhoud?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

U ontvangt dan zo snel mogelijk de offertes van maximaal 5 specialisten die u kunnen helpen met uw dakkapel onderhoud. Vergelijk de prijzen en kies voor de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina leest u meer over dakkapel onderhoud. U vindt hier informatie over het belang van onderhoud en leest ook hoe u uw dakkapel kunt reinigen of eventueel schilderen.

Waarom een dakkapel onderhouden?

Waarom moet ik mijn dakkapel onderhouden? Uw dakkapel wordt blootgesteld aan verschillende weersinvloeden. Dakkapellen hebben het zwaar te verduren, en met goed onderhoud zorgt u ervoor dat het materiaal goed bestand blijft tegen regen en kou. Hierdoor verlengt u de levensduur en behoudt u de mooie uitstraling.

Dit zijn de grootste voordelen van goed dakkapel onderhoud:

  • Een dakkapel onderhouden verlengt de levensduur.
  • Met goed onderhoud ziet de dakkapel er verzorgder uit.
  • Een goed onderhouden dakkapel verhoogt de woningwaarde.
  • Onderhoud voorkomt problemen, zoals lekkages of houtrot.

dakkapel onderhoud

Standaard dakkapel onderhoud

Professionals raden aan om uw dakkapel minimaal een keer per jaar te (laten) reinigen en onderhouden. Bij een dergelijk standaard onderhoud horen de volgende klussen:

  • Het schoonmaken (afnemen met water) van de dakkapel
  • Het controleren van dakbedekking, regenwaterafvoer en hang- en sluitwerk
  • Het invetten van de raamrubbers
  • Het schoonmaken van de ventilatieroosters
  • Het nakijken van het schilderwerk

Onderhoud houten dakkapellen

Heeft u een houten dakkapel? Houten dakkapellen vereisen iets meer onderhoud dan dakkapellen van kunststof. Dat komt nu eenmaal omdat hout gevoeliger is voor de weersinvloeden van buitenaf. U kunt het onderhoud aan uw houten dakkapel wel zelf uitvoeren, als u deze goed voorbereid en de juiste veiligheidsmaatregelen treft.

Welk onderhoud is nodig?

Controleer en reinig uw dakkapel één keer per jaar. Gebruik een vochtige doek om stof, zand en ander vuil te verwijderen. Check direct of het hout nog in goede staat verkeerd. Kijk naar blaasjes in het schilderwerk en ga na of er geen blaasjes in het hout zitten.

Is het hout beschadigd?

Dan moet u dit zo snel mogelijk repareren. Vul scheuren en barsten op met houtvuller. Als er sprake is van houtrot dan moet u al het houtrot verwijderen en opvullen. Werk dit af door het oppervlak te schilderen. Zo is het weer optimaal beschermd tegen vocht.

Tot slot raden we u aan om de dakkapel in ieder geval eens elke 7 tot 10 jaar opnieuw te verven. Zo houdt u het hout van de dakkapel in topconditie.

dakkapel onderhoud kunststof

Kunststof dakkapel onderhouden

Dakkapellen van kunststof zijn onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Ook bij een kunststof of polyester dakkapel is er nog onderhoud nodig.

Wat moet u doen?

Als eerste raden we u aan de boeidelen, zijwangen en kozijnen van uw dakkapel jaarlijks te reinigen. Hierdoor verlengt u de levensduur en krijgt uw dakkapel weer een frisse, nieuwe uitstraling. Gebruik een mild sopje om beschadigingen te voorkomen. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen krassen of kleurverandering veroorzaken.

Naast het schoonmaken van de buitenkant is het ook belangrijk om het dak te controleren op beschadigingen. Verwijder vervuiling zoals bladeren, takken en zand. Als dit te lang blijft liggen dan ontstaan er beschadigingen aan het dakoppervlak. Zitten er beschadigingen op het dakoppervlak? In veel gevallen is dit te herstellen met een reparatiestrook. Maak de ondergrond goed droog en schoon en lijm de reparatiestrook over de scheur.

Hulp nodig bij uw dakkapel onderhoud? Schakel een vakman in!

Vind eenvoudig een vakman in de buurt en bespaar tot 40% op de kosten.

Dakkapel zelf schoonmaken

Gaat u zelf de dakopbouw schoonmaken? Start dan met het verzamelen van de benodigde producten. Voor het schoonmaken gebruikt u in eerste instantie alleen stromend (lauw) water, en eventueel een borstel voor hardnekkig vuil. Daarna kunt u een vuilafstotend reinigingsmiddel gebruiken om de hele dakkapel mee af te nemen.

Gebruik nooit een hogedrukspuit om dakkapellen mee te reinigen. Hiermee loopt u kans op zware beschadigingen aan zowel kunststof als houten dakkapellen.

Heeft u de hele dakopbouw schoongemaakt? Loop dan de afvoerbuizen langs, vuil en vallende bladeren kunnen zich hierin ophopen, wat zorgt voor een verstoorde hemelwaterafvoer of zelfs lekkages.

Wilt u de dakkapel niet alleen schoonmaken maar helemaal onderhouden? Vet dan ook de raamrubbers in en maak eventuele ventilatieroosters schoon. Een dergelijke klus zal over het algemeen de hele dag in beslag nemen.

Garantiebehoud dakkapellen

Het onderhouden en reinigen van kunststof dakkapellen is niet alleen goed voor het aanzicht en de levensduur van het materiaal, het is tevens noodzakelijk om de fabrieksgarantie te behouden. In de meeste gevallen hebben dakkapellen een garantie van 10 tot 15 jaar. Dit betekent dat wanneer beschadigingen optreden, u deze gratis bij de fabrikant kunt laten repareren. U moet hierbij echter kunnen aantonen dat de dakopbouw van regelmatig onderhoud is voorzien.

onderhoudsvrije dakkapel

Onderhoudsvrije dakkapel: de mogelijkheden

Wilt u binnenkort een dakkapel plaatsen? Kijk eens naar de mogelijkheden van een onderhoudsvrije dakkapel. Een dakkapel die onderhoudsvrij voorkomt onderhoudskosten in de toekomst. Ook is het mogelijk om een onderhoudsvrije dakkapel te plaatsen die qua uitstraling heel goed past bij de stijl van uw woning.

Waar moet ik op letten bij een onderhoudsvrije dakkapel?

Kies een materiaal dat geen of weinig onderhoud nodig heeft. Kunststof heeft weinig onderhoud nodig, maar als u kiest voor een dakkapel van zink dan is deze echt onderhoudsvrij. Ook is het slim om te investeren in kwalitatieve dakbedekking. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van polyester dakbedekking, de kans op lekkages is dan uitgesloten.

Is een dakkapel met een schuin dak een optie? Dat heeft nog minder onderhoud nodig dan een plat dak. U hoeft vuil namelijk niet te verwijderen, omdat dit door de helling niet op het dakoppervlak blijft liggen.

Dakkapel onderhoudsvrij maken: hoe moet dat?

Heeft u op dit moment een houten dakkapel en wilt u deze onderhoudsvrij maken? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat de dakkapel minder onderhoud nodig heeft.

De eerste stap is het vervangen van de zijwangen, voorkant en boeiboorden. Door deze te bekleden met kunststof, of nog beter: zink, voorkomt u dat u het materiaal jaarlijks moet controleren op beschadigingen. Ook zorgt dit ervoor dat u de dakkapel niet meer hoeft te schilderen. Het is ook slim om direct de (houten) kozijnen te vervangen door kunststof. Dit is veel onderhoudsvriendelijker.

Wat kost dakkapel onderhoud?

Wat kost dakkapel onderhoud ongeveer? Laat u de dakkapel reinigen dan liggen de kosten rond de €150,- voor de hele dakkapel. Wilt u een houten dakkapel laten schilderen, houd dan rekening met kosten rond de €300,- tot €500,-.

Gaat u liever zelf aan de slag? Zorg dan dat u beschikt over de juiste materialen, zodat u veilig het dak op kunt. In dat geval bent u alleen de kosten kwijt voor eventuele schoonmaakmiddelen, verf en ander materiaal.

Onderhoudscontract afsluiten

Wilt u verzekerd blijven van de fabrieksgarantie, maar hebt u er geen behoefte aan om zelf jaarlijks uw opbouw te onderhouden of te reinigen? Het is bij veel bedrijven mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit betekent dat een ervaren vakman periodiek (eens in de 1 of 2 jaar) bij u langskomt om de dakkapel volledig na te kijken en te reinigen. U hebt hier geen omzien naar, en weet zeker dat de kapel goed wordt onderhouden. Bedenk ook dat sommige fabrikanten eisen dat zij hun (kunststof) kapellen zelf onderhouden om de garantie veilig te stellen.

dakkapel onderhouden

Besparen op onderhoud? Vergelijk gratis offertes!

Hulp nodig bij uw dakkapel onderhoud? Laat uw dakkapel reinigen of schilderen door een vakman. Zo hoeft u zelf niet het hoge dak op te klimmen en weet u zeker dat de dakkapel goed gereinigd wordt.

Op zoek naar een vakman bij u in de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag en kom in contact met meerdere specialisten in uw regio. Vergelijk de prijzen voor het onderhoud en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Op die manier bespaart u uiteindelijk tot wel 40% op de kosten! Geen zorgen: deze offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast!