Dakkapel constructie

Bent u het schuine dak in uw slaapkamer meer dan zat, en wilt u graag meer ruimte? Laat dan een dakkapel plaatsen. Met deze constructie vergroot u de slaapkamer en door de grote raampartijen geniet u van een beter uitzicht dan met een dakraam. Als ervaren klusser is het mogelijk om zelf een opbouw te realiseren. Heeft u echter geen verstand van dergelijke constructies of laat u het aftimmeren liever aan een vakman over? Wilt u weten of een vergunning nodig is of wilt u een ouder model laten verwijderen? Neem dan contact met ons op. Vul het contactformulier in om meerdere, vrijblijvende offertes op maat te ontvangen. Zo betaalt u nooit teveel!

dakkapel constructie

Hulp nodig bij het plaatsen van uw dakkapel?

Vraag gratis offertes aan van dakkapellen specialisten uit uw regio. Vergelijk offertes en bespaar tot wel 40%!

Prefab

U kan bij een schuin dak veel ruimte winnen dankzij een grote opbouw. Als u in uw slaapkamer liever geen schuin dak meer heeft maar juist grote, rechte ramen dan kunt u kiezen uit twee opties: een traditioneel gebouwd- of een prefab model. Bij prefab gaat het vaak om een kunststof opbouw die in de fabriek in één onderdeel wordt geproduceerd. Doordat er geen naden zijn is een prefab model perfect waterdicht! Daarbij heeft het een uitstekende isolatiewaarde, waardoor het een erg geschikte optie is. In sommige gevallen wordt ook een prefab opbouw in onderdelen geleverd. Deze kan u vervolgens als een puzzel op een schuin dak plaatsen.

Goede constructie & isolatie

Hoewel u de constructie niet fysiek ziet, is deze wel van groot belang bij het bouwen. Deze draagt namelijk het gewicht, maar verzorgt ook een groot deel van de isolatiewaarde. Als de dakkapel niet goed in elkaar zit dan loopt u risico op lekkages, op het doorzakken van het dakvlak en klemmende ramen door gebrek aan kwaliteit. Ook loopt u risico op algengroei op de zijwangen, waardoor de beplating los kan laten. Met een prefab model dat uit één onderdeel bestaat, is de isolatie beter maar weet u ook zeker dat de kans op lekkages praktisch nihil is.

Zelf dakkapel plaatsen?

Heeft u een schuin dak en wilt u daar zelf een opbouw op plaatsen? Het is mogelijk om zelfstandig een constructie in elkaar te zetten, al dan niet in combinatie met een prefab dakkapel. Als u deze klus zelf wilt uitvoeren dan heeft u voldoende materialen nodig. In ieder geval een steiger, een cirkelzaag, reciprozaag, afdekzeilen en handgereedschap. Ook goede bescherming is belangrijk: veiligheidsschoenen, een helm en oog- en oorbescherming. In sommige gevallen is het voordeliger om een prefab model op een schuin dak te plaatsen, in dat geval zal u naast een steiger ook een goede kraan moeten huren.

1: Daksparing maken

Als u voldoende materiaal heeft dan is de eerste stap het maken van een daksparing. Hierbij zult u de dakpannen verwijderen, zodat u een schuin dak gedeeltelijk open legt, de plek waar u de dakkapel wilt plaatsen. Houd bij het verwijderen van de pannen rekening met de afmetingen. Maak daarom eerst een constructietekening, zodat u de breedte kan afstemmen met de panbreedte. Zo hoeft u geen halve dakpannen te verwijderen. De hoogte is minder belangrijk omdat dit opgevangen wordt door de loodslabbe. Is de hoogte van de constructie groter dan de gordingafstand? Gebruik dan een spant om de draagconstructie te verstevigen. De spant plaatst u onder iedere zijwang.

2: Draagconstructie van dakkapel

Als in het schuine dak inmiddels een daksparing is aangebracht dan begint het plaatsen van de draagconstructie. Deze is belangrijk omdat dit al het gewicht van de dakkapel moet dragen, maar deze constructie verhoogt ook de isolatiewaarde.U kunt de draagconstructie op twee manieren plaatsen. Als u een prefab constructie plaatst dan zit de constructie verwerkt in de losse onderdelen, maar als u de constructie gaat bouwen gebruikt u hier sterke, houten balken voor. Vaak wordt er gekozen voor een dragend kozijn, met daaronder knieschotten. Bij een prefab constructie is het ook mogelijk om niet-dragende kozijnen te plaatsen.

Gratis offertes vergelijken

De bedrijven gelieerd aan ons netwerk zijn werkzaam in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland.

dakkapel aftimmeren

3: Afwerking buitenzijde

Zodra de constructie staat raden wij aan om het aftimmeren van de buitenzijde zo snel mogelijk af te handelen. Dankzij de zijwangen en het dakbeschot wordt uw dakkapel zo snel mogelijk weer wind- en waterdicht. Het dakbeschot plaatst u onder voldoende afschot (1-2mm/m) zodat hemelwater de kans krijgt om weg te lopen. Bij een prefab constructie is de afwerking van de zijwang en het dak vaak al geregeld, als u dit zelf doet dan moet u ook isolatiemateriaal aanbrengen. Plaats een dampwerende folie tegen de spant op de zijwangen, gevolgd door een stel regels om een schouw van 25 tot 30mm breed te creëren.

dakkapel afwerking

4: Afwerking binnenzijde

Zodra u klaar bent met het aftimmeren van de buitenzijde volgt de binnenzijde. Voor het aftimmeren kan u de tijd nemen, nu de dakkapel van isolatie voorzien is. U kan de binnenzijde op diverse manieren aftimmeren, afhankelijk van uw wensen. U kunt de binnenkant van de zijwang aftimmeren met een stel gipsplaten, maar ook kunststof platen of schroten is een mogelijkheid. Deze kunt u zelf verder afwerken zoals u wenst. Wilt u het dak van de dakkapel ook van isolatie voorzien? Dan kan dit van binnenuit. Gebruik wel een goede dampwerende folie zodat het condensvocht geen kans krijgt om in het isolatiemateriaal te trekken.

dakkapel plaatsen vergunning

Bouwvergunning

In de meeste gevallen heeft u een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij u zonder vergunning mag bouwen. Als u niet in een monument woont en u de dakkapel wilt plaatsen op een schuin dak dat niet vanaf de openbare weg zichtbaar is, is het mogelijk dat u de constructie mag plaatsen zonder vergunning. Voorwaarde is wel dat elke zijwang ondoorzichtig is, dat het gaat om een constructie met een plat dak en dat de dakkapel aan de juiste afmetingen voldoet. Als u benieuwd bent of u een dakkapel zonder vergunning mag plaatsen kunt u het best contact opnemen met een erkend dakkapellen expert.

dakkapel zelf plaatsen

Hulp nodig? Vergelijk offertes!

Hoewel het bouwen van een dakkapel op het eerste oog relatief eenvoudig oogt, is het niet een klus die u moet onderschatten. Dakkapellen experts hebben uw dakkapel vaak in één dag geplaatst, maar als u ervoor kiest om zelf de constructie te plaatsen, dan kan het zijn dat u een stuk langer bezig bent. Heeft u geen idee wat een spant of zijwang is en weet u niet waar u moet beginnen? Of heeft u simpelweg niet de tijd of het materiaal om zelf aan de slag te gaan? Vraag dan gratis, meerdere offertes aan. Door deze te vergelijken weet u zeker dat u niet teveel betaalt en kan u uiteindelijk flink besparen op de totale kosten!